Αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε σήμερα στη Βουλή, το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασχοληθεί με το ζήτημα της πρόσφατης διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών η πλέον αρμόδια, στο Κοινοβούλιο, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Το αίτημα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής, ως δεύτερο, μετά από τη συζήτηση της Ετήσιας Εκθέσεως του Συνηγόρου του Πολίτη. Καθώς, όμως, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στις οποίες ήθελαν επίσης να συμμετάσχουν, οι «γαλάζιοι» εξ αρχής αιτήθηκαν να προταχθεί ως πρώτο θέμα η συζήτηση και λήψη απόφασης επί του προαναφερθέντος αιτήματός τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου πόθεν έσχες, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου κατ’ αρχήν αρνήθηκε να συζητηθεί ως πρώτο το επίμαχο ζήτημα, επικαλούμενη το γεγονός ότι βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη και μια τέτοια εξέλιξη, όπως υποστήριξε, θα συνιστούσε προσβολή προς τα πρόσωπά τους. Στην επιμονή των βουλευτών της ΝΔ, ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αποκάλυψε εν μέσω έντασης ότι η ουσιαστική άρνησή της αφορούσε όχι απλώς το χρόνο συζήτησης, αλλά αυτό καθ’ αυτό το ουσιαστικό αίτημα της ΝΔ.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν είναι αρμόδια για να ελέγξει το θέμα του πόθεν έσχες εκείνων που έλαβαν τηλεοπτική άδεια, και πως για τα υπόλοιπα σχετικά ζητήματα εκκρεμούν αιτήματα στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα κάνουμε όμηρο της επικαιρότητας την επιτροπή» είπε μεταξύ άλλων προκαλώντας κύκλο διαμαρτυριών. «Τα θέματα πλουραλισμού, πολυφωνίας και ΜΜΕ είναι απλώς επικαιρότητα;» αναρωτήθηκε ο κ. Μ. Βορίδης. Στην ανάγκη να εξετάσει η Επιτροπή τα θέματα της διαφάνειας, στάθηκε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

«Ζητείστε εξεταστική, κάντε επίκαιρη ερώτηση ή επίκαιρη επερώτηση» σχολίασε δεικτικά η κυρία Χριστοδουλοπούλου. «Εγώ έχω την ευθύνη να περιφρουρήσω το κύρος της Επιτροπής. Εσείς κάνετε τηλεοπτικές μάχες, μια και μεταδίδεται τηλεοπτικά η συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο κ. Βενιζέλος επέμεναν στο αίτημα να γίνει έστω σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση, ώστε να είναι όλοι παρόντες, η σχετική συζήτηση, με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να λέει στον ίδιο τόνο: «Σας κάνω τη χάρη να μεταθέσω το θέμα στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης». Αίσθηση, αμέσως μετά, προκάλεσαν σχόλιά της μακριά από το μικρόφωνο, όταν κατεγράφησαν παρατηρήσεις από γαλάζιους βουλευτές, ως προς την μετάθεση αυτή της συζήτησης. Στην παρατήρηση ότι «η επόμενη Τρίτη είναι αργά», είπε: «Τότε τι θέλετε; Ελάτε το Σάββατο αν θέλετε». Ενώ σε επισήμανση ότι θα πρέπει να οριστεί νωρίς η συνεδρίαση εκείνη, ώστε να μην υπάρξει και πάλι ταύτιση με άλλες σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, απάντησε ότι η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10, για να συμπληρώσει: «Δεν κατάλαβα; Στις 9 θέλετε; Δεν είμαστε καλά. Σιγά μην έρθω και στις 7».

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν να τοποθετηθούν (κάποιοι ελάχιστοι μόνο, σε στιγμές έντασης, διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης), γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον κ. Ν.Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ: «Δεν μιλάει η πλειοψηφία. Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει απλώς να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται». Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε την παρατήρηση, ενώ στον νέο κύκλο έντασης, οι αντιπαραθέσεις άγγιξαν και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κ.Τζαβάρας έκανε λόγο για κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο συγκεκριμένο χώρο, για τις οποίες κάποιοι πρέπει να ντρέπονται, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Θεοφύλακτο ν’ ακούγεται να λέει ως απάντηση: Η Δικαιοσύνη μπαίνει σε σειρά μετά από δεκαετίες διαφθοράς.

Αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Άρθρο 43Α), η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

«Αντικείμενο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 138Α, καθώς και η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Στην ίδια επιτροπή ανήκει η άσκηση του, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος, κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας».  

Το αίτημα.

Στο δισέλιδο γραπτό αίτημά τους οι βουλευτές της ΝΔ Ι.Τραγάκης, Χαρ.Αθανασίου, Μ.Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κ.Τζαβάρας, τονίζουν μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, παρακαλούμε για την έκτακτη σύγκλησή της, με αντικείμενο εργασίας την πρόσκληση των τεσσάρων υπερθεματιστών του πρόσφατου πλειοδοτικού διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, του αρμοδίου υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου, και όποιων άλλων προσώπων είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με την διαδικασία αδειοδότησης και την εποπτεία αυτής, προκειμένου να εξεταστούν οι πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των υπερθεματιστών, η προέλευση των προσφερομένων χρημάτων με τα οποία πλειοδότησαν, καθώς και οι συνθήκες διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η παρουσία τους κρίνεται επιβεβλημένη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή