Πυρά Βαρουφάκη κατά ευρωπαϊκής ηγεσίας

Πυρά Βαρουφάκη κατά ευρωπαϊκής ηγεσίας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της ευρωπαϊκής ηγεσίας έστρεψε τα βέλη του για άλλη μία φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Μιλώντας χθες σε πάνελ με θέμα τη σχέση της δημοκρατίας και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, που είναι τύπου καρτέλ, απέτρεψε την υιοθέτηση των πολιτικών που θα άμβλυναν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης. Τέτοιες πολιτικές», συνέχισε, «θα υιοθετούνταν αν η Ευρώπη ήταν πιο δημοκρατική». Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή του πάνελ Πολ Κρούγκμαν, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι επιχειρήσεις «που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες» είναι πολύ πιο προοδευτικές από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αντιπαράθεση του κ. Βαρουφάκη με το στέλεχος της Google Ρος Λα Ζενές, σχετικά με συνέπειες των νέων τεχνολογιών στον ανταγωνισμό και τη δημοκρατία. Ο πρώην υπουργός είπε ότι «η δημοκρατία αφορά τη διάχυση της ισχύος», αλλά στην εποχή της Google και της Apple «η τεχνολογία οδηγεί σε συρρίκνωση του ανταγωνισμού και σε τεράστια συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος». Ο κ. Λα Ζενές τόνισε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία του έχουν συμβάλει πολύ θετικά στη διεύρυνση της δημοκρατίας. Επιπλέον, όπως προσέθεσε, η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει και στην οικονομία «αποκέντρωση της ισχύος… Στην Google τρέμουμε κάθε μέρα, καθώς δεν υπάρχουν φραγμοί εισόδου για νέες εταιρείες με έξυπνες ιδέες. Ο κλάδος είναι γεμάτος με τα πτώματα εταιρειών που κάποτε θεωρούνταν αήττητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή