Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα

Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, βρίσκονται οι 27 ηγέτες της Ε.Ε για να συζητήσουν το μέλλον της Ενωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τα βαθιά ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Στην συνάντηση δεν έχει προσκληθεί η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την προέλευση του στην Σύνοδο το πρωί δήλωσε πως «η  Ευρώπη χρειάζεται σήμερα είναι ένα νέο όραμα και μια συγκεκριμένη ατζέντα για την αλλαγή».

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τη νεολαία και για όλους τους πολίτες της», πρόσθεσε και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση».

Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Δεν αναμένεται κάποια απόφαση από την σημερινή σύνοδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο που είναι και ο οικοδεσπότης της σημερινής Συνόδου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στην Μάλτα και στην Ιταλία τους επόμενους έξι μήνες.

Η σημερινή συνάντηση είναι περισσότερο ένα «τεστ» για το κατά πόσο μπορούν οι 27 ηγέτες να συζητήσουν χωρίς εντάσεις θέματα δύσκολα όπως το μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά και η ισορροπία εξουσιών ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις. Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε περισσότερη συνεργασία στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και σε κοινά αμυντικά προγράμματα, όπως και σε ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, για την καταπολέμηση της μετανάστευσης.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε, σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών, ότι θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, τόνισε ότι «όταν έχουμε πρόβλημα μέσα στην οικογένεια συζητάμε και τα λύνουμε μέσα στην οικογένεια. Θα βρούμε λύσεις για να λειτουργήσει σωστά το 90% της Ε.Ε. Και για το υπόλοιπο 10% θα βρούμε και γι΄ αυτό λύσεις».

Για την Λιθουανή πρωθυπουργό, Ν. Γκρυμπαϊσκάιτε, «η διαδικασία της Μπρατισλάβας είναι ένα πείραμα-προπαρασκευαστικής συνάντησης για επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου».

Ωστόσο, ενδεικτικές για τις εντάσεις που θα ακολουθήσουν ήταν οι δηλώσεις του Ούγγρου, Βίκτορ Ορμπαν, που επέμεινε στην αρχική του θέση για την αναδιανομή των προσφύγων στην Ε.Ε., λέγοντας ότι η χώρα του εξακολουθεί και παραμένει αντίθετη προς αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή