Μπρατισλάβα: Συγκρατημένη αισιοδοξία Τσίπρα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα

Μπρατισλάβα: Συγκρατημένη αισιοδοξία Τσίπρα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. άνοιξε τη συζήτηση για ένα νέο όραμα περισσότερης αλληλεγγύης και κατανόησης των προβλημάτων των πολιτών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των 27 στη Μπρατισλάβα.

«Νομίζω σήμερα, έγινε αντιληπτό, ότι περισσότεροι εκ των 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία μεγάλη κρίση και αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μια υπαρξιακή κρίση και μεγάλα αδιέξοδα. Είναι κοινή η αντίληψη ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πια από το όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και πρέπει τώρα να υπάρξει ένα άλλο όραμα. Παραμένουν οι διαφορετικές και εκτιμήσεις για τα διαφορετικά μετρά που πρέπει να παρθούν. Μπαίνει όμως στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με ικανοποίηση την παρέμβαση του Ζ.Κ,Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε.

Η Ευρώπη, είπε ο Α.Τσίπρας, «βάζει πλέον σε προτεραιότητα μερικούς κοινωνικού στόχους», την μείωση της ανεργίας και των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, «έννοιες», όπως είπε, «ξεχασμένες από τις Συνόδους των 28».

«Οι πολίτες δεν εμπνέονται από την ΕΕ εξ αιτίας του ότι η ζωή τους είναι χειρότερη, καθώς υφίστανται ανισότητες βορρά νότου ανατολής και δύσης και αν δεν είναι άνεργοι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι», τόνισε.

Ο Α.Τσίπρας είπε πως η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να «πιστεύει» ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι «οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένες πάνω σε πέτρα».

Ζήτησε «το σύμφωνο σταθερότητας  να είναι και ανάπτυξης», και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι αν οι 27  «δεν αγκαλιάσουμε την ιδέα της αλληλεγγύης, δεν θα εμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης», και εξέφρασε την αισιοδοξία του  ότι «άνοιξαν ζητήματα που είχαν κλείσει και χρειαζόταν εδώ και χρόνια να έχουν ανοίξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή