Συναντήσεις Ν. Παππά στην Ουάσιγκτον με επίκεντρο το ελληνικό χρέος

Συναντήσεις Ν. Παππά στην Ουάσιγκτον με επίκεντρο το ελληνικό χρέος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε σήμερα στο US Department of Treasury με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo.

O Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας.

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για την υποχρέωση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά, έτσι ώστε η δέσμευση για την εξυπηρέτηση του χρέους –που προφανώς είναι καίριας σημασίας- να μην διακυβεύει την προοπτική της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά για την πρόοδο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει εισέλθει σε τροχιά προς την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς υπογράμμισε την υποχώρηση της ανεργίας στο 23,1% κατά το β’ τρίμηνο του 2016 (από το επίπεδο του 26,1% στο οποίο την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), το θετικό ρυθμό ανάπτυξης +0,2% το β’ τρίμηνο του 2016 (έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση -0,3% στο ίδιο διάστημα), καθώς και τα επίπεδα-ρεκόρ του τουρισμού (αφού οι εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 25 εκατομμύρια τουρίστες).

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης, 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των ηγετών της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα συμπεράσματα της Συνόδου για μια Ευρώπη που θα αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της και σημείωσε ότι αυτά συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.

Ερωτηθείς από τους Ελληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις που τόνιζαν την ανάγκη το θέμα του χρέους να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή