Τσίπρας: Μικρό βήμα προς τα εμπρός

Τσίπρας: Μικρό βήμα προς τα εμπρός

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα μικρό, έστω και ανολοκλήρωτο βήμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο των «27» της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Μπρατισλάβα, αποτυπώνοντας τη δυσκολία που συναντά η Ευρώπη στην προσπάθεια καθορισμού των επόμενων βημάτων της. «Νομίζω ότι σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τουλάχιστον μπαίνουν στην ατζέντα τα κοινωνικά ζητήματα, η ανεργία, η κοινωνική συνοχή, θέματα που έμοιαζαν ξεχασμένα. Ο πρωθυπουργός, φεύγοντας από τη Σύνοδο, επανέλαβε τις βασικές θέσεις της Αθήνας, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει οι κανόνες να αντιμετωπίζονται όπως οι δέκα εντολές και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να είναι και Σύμφωνο Ανάπτυξης, με προτεραιότητα σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο. Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., τόνισε ότι δεν μπορεί να επικρατεί η λογική «ό,τι δεν είναι στην αυλή μου δεν με αφορά».

Ο πρωθυπουργός είχε προτάξει την ανάγκη για αλλαγή και κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου. «Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση» υπογράμμισε και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ολα δείχνουν, πάντως, ότι ο πλήρης προσδιορισμός του προσανατολισμού που θα λάβει στο εξής η Ε.Ε. δεν θα είναι απλή υπόθεση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη χθεσινή Σύνοδο διατυπώθηκαν μία σειρά από διαφορετικές προσεγγίσεις, που αναδεικνύουν και τις επιμέρους ομαδοποιήσεις των κρατών-μελών, οι οποίες, για παράδειγμα στην περίπτωση των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ, είχαν ήδη διαφανεί και σε προηγούμενες Συνόδους.

Από ελληνικής πλευράς, στα θετικά της χθεσινής ημέρας καταγράφεται ότι τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών, την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, ετέθησαν. Υπήρξαν αναφορές από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, όπως και από τον Μαλτέζο Τζόζεφ Μουσκάτ στα θέματα της ανάπτυξης και της μετανάστευσης. Μάλιστα, αναφορικά με τη Σύνοδο της Αθήνας, ο κ. Κόστα δεν παρέλειψε να επικρίνει τις απαξιωτικές αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή