Αποφεύγουν το ελληνικό Χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές

Αποφεύγουν το ελληνικό Χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι επενδυτές έδειξαν με τη συμπεριφορά τους να μην επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο Χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν οι συνεδριάσεις να είναι υποτονικές με ελάχιστο όγκο συναλλαγών και την πλειονότητα των μετοχών να πραγματοποιεί ελάχιστες πράξεις. Οσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, το Χρηματιστήριο θα παραμένει σε συνθήκες αδράνειας, αφού οι εγχώριοι επενδυτές είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη χρηματιστηριακή τάση.

Επιπλέον, η γερμανική άποψη γύρω από το άνοιγμα της συζήτησης για το ελληνικό χρέος παραπέμπει το ζήτημα για το φθινόπωρο του 2017, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές, δυσκολεύοντας περισσότερο την προοπτική επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές-στόχοι των ελληνικών τραπεζών που ανακοινώνουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες, αφού η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, ενώ η χθεσινή διαγραφή των τριών ελληνικών μετοχών (Alpha, Eurobank, ΟΤΕ) από τους δείκτες Euro-Stoxx 600 θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στην αγορά μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. Επιβαρύνεται έτσι περαιτέρω η τεχνική εικόνα της αγοράς, που καλείται να υπερασπιστεί την περιοχή των 550 μονάδων σε μια άνιση προσπάθεια ενόσω τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες που έφεραν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα κατά 1,68%, στις 557,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε στα 34,736 εκατ. ευρώ με τις τραπεζικές μετοχές να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι την περασμένη Δευτέρα με βαριές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-8,51%), της Eurobank (-6,86%) και της Εθνικής Τράπεζας.

Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο έδειξε πλήρη αδράνεια με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την περασμένη Τρίτη ο Γενικός Δείκτης υπέστη ανεπαίσθητες απώλειες 0,06% και έκλεισε στις 556,96 μονάδες, ενώ και την Τετάρτη είχαμε την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση με απώλειες 0,15% για τον βασικό δείκτη και κλείσιμο στις 556,13 μονάδες. Την περασμένη Πέμπτη συμπληρώθηκαν τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 0,88% για τον βασικό δείκτη της αγοράς. Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,76% και διολίσθησε στις 551,93 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 37,762 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου υποχώρησε στα 39,678 δισ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στη συνεδρίαση της Πέμπτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,80%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca-Cola HBC (3,73% με κλείσιμο στα 20,26 ευρώ), του ΟΠΑΠ (1,39% στα 7,30 ευρώ), της Lamda Development (0,89% στα 4,54 ευρώ) και της Τράπεζας Πειραιώς (0,78% στα 0,129 ευρώ). Tην Παρασκευή η αγορά παρέμεινε σε αρνητική τροχιά, με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές κατευθύνθηκαν σε τράπεζες και εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες όμως είχαν χαμηλό δείκτη εμπορευσιμότητας.

Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στο 11ο road show (οδοιπορικό παρουσιάσεων) που διοργανώνει το Χρηματιστήριο για τις εισηγμένες στο Λονδίνο. Φέτος θα παρευρεθούν 27 εισηγμένες, ενώ ακύρωσαν η Attica Bank και ο ΟΛΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή