Οδικός χάρτης από τη Ν.Δ. για έξοδο από τα μνημόνια

Οδικός χάρτης από τη Ν.Δ. για έξοδο από τα μνημόνια

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βάθος η γαλανόλευκη, στον ορίζοντα η φυγή προς τα εμπρός. Με φόντο την ελληνική σημαία και το σύνθημα «Ενωμένοι για την Ελλάδα μας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να ξεδιπλώσει χθες το βράδυ στο Βελλίδειο τη δική του εθνική στρατηγική για τη μετά το μνημόνιο εποχή, σε μια ομιλία με οραματικό, πατριωτικό και κοινωνικό χρώμα, με το μήνυμα ότι η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους, «στους πολλούς». Και, πάντως, όχι σε όσους (Αλέξη Τσίπρα – Πάνο Καμμένο) συνειδητά δίχασαν τους πολίτες. Κινούμενος γύρω από τρεις άξονες –την αποδόμηση Τσίπρα, την ανάγκη για μια νέα συμφωνία αλήθειας «ανάμεσα σε έναν συνεπή πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια» και το προσκλητήριο ενότητας σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, «σε όλους τους πολίτες που θέλουν να προασπίσουν τη Δημοκρατία και να σφραγίσουν το αύριο με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων»– ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσίαζε τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ένα θετικό αφήγημα, προκειμένου η χώρα να κάνει την απαραίτητη φυγή προς το μέλλον.

Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, οι υποσχέσεις του και η «περήφανη διαπραγμάτευση» που ζημίωσε τη χώρα, για να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα φόρεσε το κοστούμι της διαπλοκής και του καθεστωτισμού. Οπως επρόκειτο να πει, «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, όμως δεν ξεγελάει κανέναν». «Εχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια και κοινωνική ισοπέδωση, μια Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια.

Οσο απομονώνεται από τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας τόσο φανερώνεται η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός του», αναμενόταν να πει ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές και πολιτική αλλαγή. Οπως το θέτει, το να φύγει αυτή η κυβέρνηση «είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο».

«Οχι στην Ελλάδα των επιδομάτων, ναι στην Ελλάδα των ευκαιριών για τους πολλούς», θα είναι η βασική φιλοσοφία του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση του πρόεδρου της Ν.Δ., που απευθύνεται «σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» για μια νέα «συμφωνία αλήθειας», σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος «εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με τον λόγο και τις πράξεις του».

«Για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην πατρίδα μας, πρέπει να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας: πολίτες και πολιτικοί. Μια τέτοια σχέση μόνο αν βασίζεται στην ειλικρίνεια μπορεί να χτιστεί. Αυτή είναι η έννοια της συμφωνίας αλήθειας, ανάμεσα σε έναν πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια», είναι με δυο λόγια το προσκλητήριο του προέδρου της Ν.Δ. σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οχι, όμως, και σε όσους συμμετείχαν συνειδητά στην προσπάθεια «εξαπάτησης» του ελληνικού λαού.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της ανάγκης συνδιαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μιλάει για «δουλειές για τους πολλούς και όχι για το κομματικό κράτος και τους “ημετέρους”» και περιγράφει την εθνική στρατηγική για μια χώρα που θα επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση, θα αποκαθιστά την «ταλαιπωρημένη» έννοια του δημοσίου συμφέροντος και τη λειτουργία των θεσμών. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για ομιλία που θα επεδίωκε να συνδυάσει «ορθολογισμό και ευαισθησία».

Πιστός στην υπόσχεσή του ότι «δεν θα μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις για να μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν», ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και περιγράφει τους βασικούς άξονες της οικονομικής του πρότασης. Βασική φιλοσοφία το «λέμε λίγα, θα τα κάνουμε όλα», όπως είπε την Παρασκευή ο Κωστής Χατζηδάκης: λίγες και στοχευμένες μειώσεις φόρων (ανάμεσά τους η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στην πρώτη διετία μιας κυβέρνησης Ν.Δ.), μείωση κρατικών δαπανών, επενδυτικά κίνητρα, αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων με τα «κόκκινα» δάνεια. Και, κυρίως, κοστολογημένες προτάσεις και σαφείς εξηγήσεις για το πού θα βρεθούν τα χρήματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι μείωση της ανεργίας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ανάπτυξη, όμως, και δημιουργία θέσεων εργασίας σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό φορολογικό περιβάλλον και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και, πάντως, όχι αναδιανομή των θέσεων σε «ημετέρους».

Εμπιστοσύνη σε νέους, ανέργους, Δημόσιο

Παρουσιάζοντας την εθνική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για μια χώρα που θα μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και ειδικά των νέων, για μια Ελλάδα  «που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι “ξεχασμένοι Ελληνες”, συμπολίτες μας απομονωμένοι στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, χωρίς πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, που υποφέρουν σιωπηλά και με αξιοπρέπεια». Το άνοιγμα προς τους νέους και τους ανέργους δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο.

Το ίδιο ισχύει και με τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. –την είχε δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ– ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Νέοι, άνεργοι και δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εμπιστευθεί τη Ν.Δ., όπως δείχνουν οι εσωτερικές μετρήσεις της Πειραιώς που έχει στα χέρια του ο σύμβουλος του προέδρου Τάκης Θεοδωρικάκος. Κάποια μέλη τους βρίσκονται ακόμα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλα κρατούν αποστάσεις από όλα τα κόμματα ως «αναποφάσιστοι». Το άνοιγμα στις ομάδες αυτές είναι ακόμη ένα στρατηγικό στοίχημα για τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, το οποίο θα επιδιώξει να κερδίσει με σειρά πρωτοβουλιών και κινήσεων που προετοιμάζονται στη δεύτερη φάση της «γαλάζιας» στρατηγικής, που αρχίζει από την προσεχή εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή