Ζητείται επόμενη μέρα για την Ε.Ε.

Ζητείται επόμενη μέρα για την Ε.Ε.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε ένα πλοίο που διέσχιζε τον Δούναβη έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι η πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα βαθιά ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα κράτη-μέλη και οι 27 ηγέτες να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη που θα έχει τα επόμενα βήματα μιας Ενωσης που φαίνεται πιο αδύναμη από ποτέ. Περισσότερη συνεργασία σε αμυντικά θέματα, μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ήταν οι βασικοί άξονες της συζήτησης.

Ο «οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας», όπως ονομάστηκε το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες, είναι βασικά οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για το επόμενο διάστημα στους τρεις βασικούς τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για όλους, αν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου έγινε ξεκάθαρο ότι τα κράτη-μέλη είχαν διαφορετικές προτεραιότητες. Και μολονότι οι χώρες του Νότου περισσότερο αναφέρθηκαν στη σημασία της φύλαξης των συνόρων και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και άλλες όπως η Γαλλία τόνισαν ως βασικό θέμα την ανεργία των νέων, όλες συμφώνησαν ότι αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι οι πλέον σημαντικές.

«Ολοι συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τέλεια αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε και τώρα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε προς μία νέα κατεύθυνση» δήλωσε στη λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Συγχρόνως αναφέρθηκε σε αυτό που αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» μέχρι τώρα, δηλαδή τη σημασία μιας «τίμιας διάγνωσης» των λόγων για τους οποίους η Μ. Βρετανία αποφάσισε την έξοδό της από την Ενωση.

Στο πνεύμα της συνεργασίας και της ενότητας που ήθελαν οι ηγέτες να εκπέμψουν έγινε και η κοινή συνέντευξη τύπου της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, καθώς έπειτα από Συνόδους Κορυφής δεν συνηθίζονται κοινές δηλώσεις. Αυτός που μάλλον έφυγε από την Μπρατισλάβα απογοητευμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, που ενώ προσκλήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα και τον Γάλλο ομόλογό του, αρνήθηκε, καθώς όπως είπε «η συνάντηση ήταν ακόμα μακριά από την ιδέα της Ευρώπης που έχουμε στο μυαλό μας».

Παρά την απογοήτευση του Ιταλού πρωθυπουργού ο «οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας» έχει μερικά σαφή βήματα και προθεσμίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα, στο θέμα της μετανάστευσης οι «27» δεσμεύθηκαν ότι ποτέ δεν θα υπάρξουν ξανά, σε αυτό τον βαθμό, οι μη ελεγχόμενες ροές παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. όπως τις βίωσαν τα κράτη-μέλη πέρυσι.

Συγχρόνως αποφασίστηκε πλήρη στήριξη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, άμεση βοήθεια υλική και χρηματική (σύνολο 160 εκατ. το επόμενο διάστημα) στη Βουλγαρία για ενίσχυση των συνόρων της με την Τουρκία και στήριξη των υπόλοιπων κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο. Συγχρόνως, πριν από το τέλος του χρόνου αναμένεται η πλήρης λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, ανάμεσα σε άλλες δράσεις.

Στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας αποφασίστηκε να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Ε.Ε. και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε όλοι όσοι περνούν από ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ άλλων και Ευρωπαίοι πολίτες, να υπόκεινται σε ελέγχους.

Στο θέμα της οικονομίας ο διπλασιασμός του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ αναμένεται να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο, που εκτιμάται ότι θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, καθώς το ποσό για επενδύσεις θα ανέλθει πλέον τα 630 δισ., μεταξύ άλλων δράσεων για την ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς, την ενοποίηση των χρηματαγορών και των αγορών ενέργειας.

Για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα οι «27», η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και στη Βαλέτα της Μάλτας αρχές Φεβρουαρίου και τέλος να παρουσιαστούν στην 60ή επέτειο από τη συμφωνία της Ρώμης που ήταν και η ιδρυτική συμφωνία της Ε.Ε., έτσι ώστε η πολιτική ενδοσκόπηση που έγινε με το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να ολοκληρωθεί έπειτα από συζητήσεις εννέα μηνών.

Ενώ διαφορές υπήρχαν ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι 4 χώρες του Βίσεγκραντ, που πίεζαν για περισσότερη δύναμη στις εθνικές κυβερνήσεις, ήταν ενδεικτική, ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση και αυτοί σημείωναν ότι «η Ευρώπη μπορεί να είναι δυνατή μόνο αν τα κράτη-μέλη και οι πολίτες τους έχουν μεγάλη επίδραση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Αυτό που δεν αναμενόταν αλλά ταίριαζε στο πλαίσιο της «επίπονα ειλικρινούς» συζήτησης που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ ήταν η συζήτηση για το κατά πόσον οι ίδιοι οι ηγέτες συμβάλλουν στη δημιουργία αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων, καθώς πολλές φορές καταλήγουν να κατηγορούν τις αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν πάρει στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή