«Η Ελλάδα παραμένει αντιδημοφιλές θέμα συζήτησης, εδώ…»

«Η Ελλάδα παραμένει αντιδημοφιλές θέμα συζήτησης, εδώ…»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΤΣΝΤΑΜ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετατίθεται για μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017. Αυτό είναι το συμπέρασμα από συζητήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες και δημοσιογράφους στο Πότσνταμ της Γερμανίας, όπου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απένειμε το φετινό βραβείο Μ100 στον Ιταλό δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος ζει υπό διαρκή αστυνομική προστασία μετά τις αποκαλύψεις του σχετικά με τη δράση της μαφίας στη χώρα του.

«Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Είναι θέμα του Eurogroup. Ο,τι κι αν θέλει η Γερμανία, δεν εξαρτάται μόνο από εκείνη. Μη χαμογελάτε», ήταν η απάντηση κύκλων της καγκελαρίας σε επίμονες ερωτήσεις της «Κ». Ωστόσο, ο άνθρωπος-σκιά της Μέρκελ στα ευρωπαϊκά θέματα ήταν πιο ειλικρινής: «Ναι, η Ελλάδα είναι εντελώς αντιδημοφιλές θέμα συζήτησης». Αυτή είναι και η αίσθηση των περισσότερων Γερμανών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Στο πλαίσιο του δύσκολου προεκλογικού αγώνα, που αντιμετωπίζει η Γερμανία, το ζήτημα του ελληνικού χρέους όχι απλώς δεν θα επιλυθεί άμεσα, αλλά θα αποσιωπηθεί εντελώς μέχρι το επικείμενο φθινόπωρο.

Στο πρόγραμμα της ημερίδας Μ100 Σαν Σουσί που προηγήθηκε της απονομής βραβείου στο Πότσνταμ και στην οποία συμμετείχαν 70 αρχισυντάκτες ευρωπαϊκών εφημερίδων αλλά και πανεπιστημιακοί, ερευνητές και μέλη ΜΚΟ, υπήρχε μεν αναφορά στο Grexit, χωρίς όμως η Ελλάδα να απασχολήσει εκτενώς την ανταλλαγή απόψεων. Η προσφυγική κρίση, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η άνοδος των λαϊκιστικών ξενοφοβικών κινημάτων, το Brexit ήταν οι βασικές προτεραιότητες. Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στο Βερολίνο, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμενόταν να έχουν μικρό προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), συγκεντρώνοντας στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις 18% και 14% αντίστοιχα.

«Η συντηρητική παράταξη στη Γερμανία αλληλοσπαράσσεται και αυτό ωφελεί την ξενοφοβική “Εναλλακτική για τη Γερμανία”», εξηγεί στην «Κ» ο Ούλριχ Ντεπέντορφ, παλαίμαχος δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης. «Αν με ρωτούσατε πριν από λίγους μήνες, θα σας έλεγα ότι σίγουρα η Μέρκελ θα είναι εκ νέου υποψήφια. Σήμερα δεν είμαι τόσο σίγουρος. Μην υποτιμάτε τον ρόλο του συζύγου της. Πιστεύω ότι η συμβουλή του θα είναι να μην πέσει στην ίδια παγίδα με τον Χέλμουτ Κολ (σ.σ.: να αποχωρήσει εγκαίρως από την καγκελαρία)», καταλήγει.

Στο Πότσνταμ βρέθηκε επίσης ο Τούρκος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στη Γερμανία μετά τις δικαστικές διώξεις εναντίον του και την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του πριν από λίγους μήνες.

Σε ερώτηση της «Κ» τι θα έκανε εκείνος αν βρισκόταν αντιμέτωπος με το δίλημμα της Ελλάδας για έκδοση ή μη των «8», απάντησε: «Προφανώς τους θεωρώ υπονομευτές της δημοκρατίας στη χώρα μου, αλλά εγώ δεν θα προχωρούσα στην έκδοσή τους. Η απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής σάς δίνει την ευκαιρία να μην το κάνετε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή