Εμμανουέλ Μακρόν: Ποιος είπε ότι η προσωπική ζωή δεν έχει σημασία;

Εμμανουέλ Μακρόν: Ποιος είπε ότι η προσωπική ζωή δεν έχει σημασία;

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα της δεκαετίας του ’90, Αμιέν. Eνα λύκειο της γαλλικής πόλης θα ανεβάσει θεατρική παράσταση. Το έργο είναι του Μίλαν Κούντερα, «Ο Ιάκωβος κι ο αφέντης του», βασισμένο σε μια νουβέλα του φιλοσόφου Ντενί Ντιντερό. Η καθηγήτρια των Γαλλικών έχει αναλάβει να το σκηνοθετήσει και να επιλέξει τους μαθητές που θα υποδυθούν τους ρόλους. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Εκείνη τη μέρα, η Μπριζίτ Τρονιέ -η θεατρόφιλη δασκάλα- συνάντησε για πρώτη φορά τον Εμανουέλ Μακρόν και η σπίθα του έρωτα άναψε. Τι κι αν εκείνη ήταν 37 ετών, παντρεμένη με τρία παιδιά, κι εκείνος μόλις 17; Η σχέση τους, έπειτα από πολλά εμπόδια, έμελλε να καταλήξει σε γάμο. Και δεν αποκλείεται η ξανθιά Μπι-Μπι, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά ο σύζυγος και οι φίλοι της, να είναι η επόμενη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Από εκείνο το βράδυ στην Αμιέν έχουν περάσει 22 χρόνια. Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της μεγάλης Ιστορίας. Πολλά άλλαξαν στις ζωές των πρωταγωνιστών αυτής της μικρής ερωτικής ιστορίας. Οι γονείς του νεαρού Εμανουέλ (γιατροί και οι δύο), έξαλλοι για την ανάρμοστη σχέση, έστειλαν άρον-άρον τον γιο τους στο Παρίσι, για να τον απομακρύνουν από την «επικίνδυνη» Τρονιέ. Πριν οι δύο ερωτευμένοι αποχωριστούν, εκείνος της υποσχέθηκε: «Ο,τι και να κάνεις, εγώ μια μέρα θα σε παντρευτώ!».

«Γοητεύει μέχρι και τις… πέτρες»

Μέχρι αυτό να συμβεί, ο Μακρόν πρόσθεσε στο βιογραφικό του ζηλευτές σπουδές γλωσσολογίας, κοινωνικών επιστημών και φιλοσοφίας (με την οποία είναι παθιασμένος). Επιπλέον, εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος στον ιστορικό τραπεζικό όμιλο Rothschild και διεκπεραίωσε σημαντικές συμφωνίες, όπως η ανακεφαλαιοποίηση της εφημερίδας Le Monde και η πώληση θυγατρικής της φαρμακευτικής Pfizer στη Nestle. Η συγκεκριμένη εξαγορά, ύψους 9 δισ. ευρώ, ήταν ιδιαίτερα επικερδής και για τον ίδιο: είναι πλέον εκατομμυριούχος. Ταυτόχρονα, το 2001 έγινε μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών;

Η ευφυΐα του, η εργατικότητά του και η ικανότητά του «να γοητεύει μέχρι και τις… πέτρες», όπως διαβεβαιώνουν οι θαυμαστές του. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ανέκαθεν ένιωθε πιο άνετα με ανθρώπους μεγαλύτερούς του σε ηλικία και ότι, ως φοιτητής, έκανε παρέα περισσότερο με τους καθηγητές του παρά με τους συμφοιτητές του. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, δεν θεωρούν ανεξήγητο το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η Τρονιέ παρέμεινε -διακριτικά- στη ζωή του. Και το 2007, που εκείνη είχε πλέον πάρει το πολυπόθητο διαζύγιο από τον τραπεζικό σύζυγό της, ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Εκείνη η χρονιά ήταν πολύ σημαντική για τον Εμανουέλ για έναν ακόμα λόγο: σε ένα πάρτι, στο σπίτι του Ζακ Αταλί, πρώην συμβούλου του Φρανσουά Μιτεράν, γνώρισε τον Φρανσουά Ολάν, ο οποίος τον συμπάθησε τα μάλα. O Γάλλος πρόεδρος μάλλον θα θέλει να ξεχάσει εκείνη τη συνάντηση. Θα προτιμούσε να είχε αντισταθεί στη γοητεία του φιλόδοξου νέου τραπεζίτη, να μην του είχε προτείνει, το 2014, τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Γιατί η δημοτικότητα του ίδιου σήμερα πνέει τα λοίσθια (περίπου 16%, η χαμηλότερη που είχε ποτέ Γάλλος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες), ενώ ο Μακρόν στα τέλη Αυγούστου παραιτήθηκε από την κυβέρνηση («Η αποχώρησή του από ήταν σχεδιασμένη με την ακρίβεια στρατιωτικής επιχείρησης», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε δημοσιογράφος του RTL), ίδρυσε το δικό του πολιτικό κίνημα «Εμπρός!» (Εn Marche!) και δεν αποκλείει το να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Θα μπορούσε να τα καταφέρει; Προέρχεται από την αριστερά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστής· πόσο μπορεί να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους; Κανείς δεν ξέρει. «Προκαλεί την ειρωνεία της αριστεράς και την περιέργεια της δεξιάς», έγραψε η Le Monde. «Επαγγέλλεται τον τρίτο δρόμο, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Είναι η λιγότερο κακή επιλογή για τους Γάλλους σοσιαλιστές», υποστήριξε ο Guardian. Πιο δηκτική ήταν η Liberation: «Το πρόβλημα με τον Μακρόν είναι ότι του λένε πως είναι ο μελλοντικός Κένεντι της Γαλλίας κι εκείνος έχει αρχίσει να το πιστεύει»…

Επόμενη Πρώτη Κυρία;

Ο,τι κι αν αποφασίσει ο Μακρόν -και φυσικά οι Γάλλοι πολίτες-, η Μπριζίτ θα είναι πάντα το στήριγμά του. Πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του. «Δεν κάνει τίποτα χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της», λένε οι κακές γλώσσες. Πριν από μερικές εβδομάδες, το ζευγάρι φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του Paris Match στην παραλία του Μπιαρίτζ. «Οι διακοπές των ερωτευμένων πριν από την επίθεση» ήταν ο τίτλος του περιοδικού. Και ο νοών νοείτω…

Εμμανουέλ Μακρόν: Ποιος είπε ότι η προσωπική ζωή δεν έχει σημασία;-1

Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ σε γελαστό ενσταντανέ, σε μία από τις πιο πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις τους, τον περασμένο Ιούνιο. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο γαλλικός Τύπος, η Τρονιέ -που έχει σήμερα επτά εγγόνια!- έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις μιας προεκλογικής καμπάνιας και για τον νέο της ρόλο (;) ως οικοδέσποινα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Επέλεξε μια πιο μοντέρνα και νεανική κουπ στα μαλλιά της, ανανεώνει τακτικά την γκαρνταρόμπα της και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τις αρετές του συζύγου της: «Είναι ένας φιλόσοφος, ένας ηθοποιός που έγινε τραπεζίτης, ένας συγγραφέας που δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τίποτα, αλλά εγώ κρατώ όλα του τα χειρόγραφα. Ο κόσμος της εξουσίας είναι απάνθρωπος και είμαι υποχρεωμένη να κάνω τα πάντα για να τον προστατεύσω», δήλωσε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της.  

Και ο 38χρονος Μακρόν; Καταστρώνει τα επόμενα σχέδια στο γραφείο του, στο κέντρο του Παρισιού, ακούγοντας Λιστ, Σούμαν και Μπαχ από τα αξίας 1.700 ευρώ ηχεία Devialet (γαλλικής κατασκευής), παίζει πιάνο αλλά και κικ μπόξινγκ και ποδόσφαιρο για να χαλαρώσει, τονίζει ότι «πυξίδα του δεν είναι η δημοτικότητα» και δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει τον ρόλο της 58χρονης συζύγου του στη ζωή του: «Αυτό που για μένα έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο γάμος μου»… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή