Αισιοδοξία ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού

Αισιοδοξία ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συγκυρία που διαπιστώνεται πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει και της κοινής συνάντησης των δύο ανδρών την ερχόμενη Κυριακή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Eκπρόσωπος του Γ.Γ. έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες αντί να φέρουν θετικό αποτέλεσμα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, και υπό αυτό το πρίσμα προειδοποίησε ότι «αν οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι συνθήκες των οποίων δεν θα είναι ώριμες, αυτές δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Δεν έχει την ίδια άποψη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε χθες στη «Χουριέτ» ότι πρέπει άμεσα, πριν από το τέλος του έτους, να συγκληθεί «πενταμερής διάσκεψη». Ο κ. Ακιντζί διεμήνυσε επίσης με απόλυτο τρόπο πως αν η εκ περιτροπής προεδρία δεν είναι παράμετρος της λύσης, τότε δεν μπορεί να υπάρξει λύση, καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα την υπογράψει και δεν θα τη θέσει ενώπιον της κοινότητάς του. «Σε αυτό το θέμα, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι σε ποιες περιόδους θα γίνεται η εκ περιτροπής προεδρία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρχει θέληση…»

Μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η διολίσθηση σε παιχνίδια απόδοσης ευθυνών. Ερωτηθείς εάν υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση εντός του έτους, ο πρόεδρος της Κύπρου απάντησε ότι «αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».

Ο Κύπριος πρόεδρος, στην παρέμβασή του στη σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, ανέφερε ότι πρέπει η Δύση να βοηθήσει να αναπτυχθούν οικονομικά οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές ώστε να εκλείψει το κίνητρο εξόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή