Κατατέθηκε ν/σ για σύσταση του «Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας» – πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Κατατέθηκε ν/σ για σύσταση του «Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας» – πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοσχέδιο για τη σύσταση «Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας», στόχος του οποίου –όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση- είναι η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και η χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του εν λόγω σχεδίου νόμου είναι εκείνα τα οποία αφορούν τις πάσης φύσεως προσλήψεις που θα γίνουν στο εν λόγω ίδρυμα, καθώς επίσης και η πρόβλεψη για αγνώστου αριθμού αποσπάσεις εργαζομένων από κάθε άλλο φορέα του δημοσίου.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα προσλαμβάνεται προσωπικό: α) Με συμβάσεις αορίστου χρόνου, β) Με συμβάσεις μίσθωσης έργου, ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, γ) Εμμεσης εντολής διάρκειας τριών ετών, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης.

Πέραν αυτών, παρέχεται η δυνατότητα αποσπάσεων «από κάθε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, ή από άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μετά από αίτηση των εργαζομένων.

Θα χρειάζεται απλώς κοινή υπουργική απόφαση, του εποπτεύοντος το Ιδρυμα υπουργού και του υπουργού του φορέα προέλευσης, για να καταστεί δυνατή η εν λόγω απόσπαση.

Επισημαίνεται ότι το κόστος για την μισθοδοσία όλων θα επιβαρύνει το υπό σύσταση Ιδρυμα.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, υπάρχει η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση ότι γενικά –προφανώς όχι μόνο για μισθοδοσία- «σε πρώτη φάση το Ιδρυμα θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ».

Στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, «ποσό ύψους 180 εκατ. ευρώ» θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «υπό τη μορφή δανείου προς το Ελληνικό Δημόσιο, με αντίστοιχη αύξηση του δημοσίου χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή