Eξηγήσεις στη Βουλή για τις άδειες

Eξηγήσεις στη Βουλή για τις άδειες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και των τεσσάρων οριστικών υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, πέτυχε χθες η αντιπολίτευση, ξεπερνώντας την πεισματική άρνηση της κυβερνώσας πλειοψηφίας να ασχοληθεί θεσμικά το Κοινοβούλιο με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή, καθώς Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη έκαναν χρήση ειδικής διάταξης του Κανονισμού της Βουλής που δίδει στην εκάστοτε μειοψηφία το δικαίωμα της υποχρεωτικής κλήσης κυβερνητικών στελεχών ή άλλων προσώπων σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακροάσεων, παρά την όποια τυχόν αντίρρηση της πλειοψηφίας. Τέτοια αντίρρηση, και μάλιστα διατυπωθείσα εξ αρχής με τρόπο έντονο και κατηγορηματικό, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ διά της προέδρου της Επιτροπής Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου αμέσως μόλις –προ εβδομάδος και πλέον– η Ν.Δ. έθεσε θέμα κλήσης όλων των εμπλεκομένων προσώπων στην επίμαχη υπόθεση.

Ωστόσο, ο χθεσινός ελιγμός της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έθετε η αρνητική στάση της πλειοψηφίας, να ενεργοποιηθεί δηλαδή η προαναφερθείσα ειδική διάταξη του Κανονισμού, εξανάγκασε την πρόεδρο της Επιτροπής να αλλάξει άρδην τρόπο πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος και να εμφανίσει διαλλακτική διάθεση.

Το αρχικό αίτημα της Ν.Δ. προέβλεπε τη χωρίς προσδιορισμένη χρονική διάρκεια σε βάθος έρευνα από την Επιτροπή Θεσμών της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες με ευθύνη της κυβέρνησης. Το νέο χθεσινό αίτημα, όπως αυτό υποστηρίχθηκε γραπτώς και προφορικώς τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη Δημ. Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, στηρίζεται σε διάταξη του Κανονισμού η οποία προβλέπει στενά χρονικά περιθώρια και διαδικασίες για την εξέταση του ζητήματος: μόνο δύο συνεδριάσεις, περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων προς τα πρόσωπα που θα κληθούν και τα οποία, τελικώς, είναι ο κ. Ν. Παππάς και οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές.

Οπως προαναφέρθηκε, η εξέλιξη αυτή συνοδεύθηκε και από μια μεγάλη αλλαγή στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπως αυτή εκφράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες διά της κ. Χριστοδουλοπούλου: Ενώ το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα της Ν.Δ. στηριζόταν σε επιχειρήματα επαναλαμβανόμενα, όπως ότι είναι υποκριτική η στάση της Ν.Δ., πως «η Επιτροπή Θεσμών είναι αναρμόδια για έλεγχο που ζητείται» και ότι «ασχολείται με το θέμα η Δικαιοσύνη», μετά τον χθεσινό αιφνιδιασμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης και αφού μεσολάβησε και μια αναιτιολόγητη επισήμως ολιγόλεπτη ξαφνική διακοπή στη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Επιτροπής επανήλθε λέγοντας ότι ποτέ δεν αρνήθηκε το δικαίωμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είπε πως είχε απλώς επιφυλάξεις, καθώς η προταθείσα διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα, για να προσθέσει: «Με αυτή την έννοια εγώ από την αρχή μιλούσα. Δεν έχω κανένα να μου έχει δώσει εντολή».

Επίθεση αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, οι επιθέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση και οι σιωπηλοί έως την τελευταία στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχείς: «Υπάρχει μείζον θέμα διαφάνειας», είπε ο κ. Μ. Βορίδης. «Αρνείστε επειδή είναι η αριστερή διαπλοκή». «Θα είναι πλήγμα σοβαρό στην άσκηση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αν αρνηθεί η πλειοψηφία τον έλεγχο», τόνισε ο κ. Κ. Τζαβάρας.

«Είχα πει ότι η διαδικασία θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο πολιτικό πρόβλημα την κυβέρνηση. Εδώ βρισκόμαστε τώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Υπάρχουν ζητήματα ακυρότητας διοικητικών πράξεων, ποινικών ευθυνών, παραβίασης του κοινοτικού δικαίου κ.λπ. Δεν πρέπει να αδρανήσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

«Από τη στιγμή που θεωρείτε ότι έχουν γίνει κανονικά, να μην κρύβεστε πίσω από τυπικότητες. Θα έπρεπε να είχατε αποδεχθεί να έρθουν να εξεταστούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Σημειώνεται, τέλος, ότι τυπικώς για το αρχικό αίτημα της Ν.Δ. η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή