Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τράπεζας Αττικής

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τράπεζας Αττικής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιδίνηση βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας των απανωτών αποκαλύψεων για τις δανειοδοτήσεις και τη συνολικότερη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής και τις απολήξεις στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Καθώς τα όσα μέρα με την ημέρα γίνονται γνωστά προσομοιάζουν σε όσα κατά καιρούς η κυβέρνηση καταγγέλλει ως «τρίγωνο διαπλοκής» μεταξύ πολιτικής εξουσίας, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης, το συχνά επικαλούμενο για να δικαιολογήσει σειρά επιλογών της «ηθικό πλεονέκτημα» απειλείται ευθέως.

Χθες, μία αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, περί ποινικών και πολιτικών ευθυνών όσων ανακήρυξαν υπερθεματιστή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες τον κ. Καλογρίτσα, εφόσον αποδειχθούν με στοιχεία όσα καταγγέλλονται γι’ αυτόν, προκάλεσε νευρική κρίση στο Μαξίμου, ενώ φαίνεται ότι η ενόχληση για τις διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση έφθασε πέραν του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε επί λέξει στον ΒΗΜΑ FM: «Να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την Τράπεζα Αττικής όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ο οποίος, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση». Ακολούθως, στην ερώτηση «αυτός και αυτοί που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή έχουν ευθύνη;», απάντησε: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως έχουν ευθύνες. Και ποινικές και πολιτικές». Λίγη ώρα αργότερα, από κυβερνητικά στελέχη ήταν έκδηλη η ενόχληση για τις δηλώσεις Κουρουμπλή, ενώ από το Μαξίμου έσπευδαν να προαναγγείλουν διορθωτική παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία και έγινε. «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο κ. Γ. Δραγασάκης

Παρέμβαση στο θέμα που ανέκυψε αναφορικά με το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής έκανε, μέσω συνεργατών του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η Τράπεζα Αττικής «αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

Εν τω μεταξύ, με την αρχαιοελληνική φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», απάντησε, μέσω συνεργατών του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε όσα είπε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης,ο οποίος άφησε αιχμές κατά της ΤτΕ, λέγοντας ότι ήταν αυτή ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν στην Τράπεζα Αττικής από το 2011 μέχρι σήμερα. Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων αναφορικά με όσα ακούγονται για τις σχέσεις του με τον κ. Καλογρίτσα, ενώ εκτίμησε ότι βάλλεται και στοχοποιείται επειδή προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή