Υπερψηφίστηκε ο «συμβιβασμός» για το Ελληνικό

Υπερψηφίστηκε ο «συμβιβασμός» για το Ελληνικό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία χθες στη Βουλή – την καταψήφισαν μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Η συμφωνία επί του νομοθετήματος, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει έναν ακόμα γύρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ούτε έκρυψε το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη του, βουλευτές και υπουργοί, εκλήθησαν να υπερασπιστούν μια επένδυση την οποία κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους και «πολεμούσαν» πριν αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Η υπερασπιστική γραμμή δεν ήταν ενιαία, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν την απουσία και τη σιωπή, ενώ από τους παρόντες άλλοι μιλούσαν για επιτυχία και άλλοι για αναγκαστικό συμβιβασμό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη, σύμφωνα με την οποία η επένδυση του Ελληνικού προκαλεί ανησυχία.

«Διεκδικούσαμε μιας άλλης μορφής επένδυση για το Ελληνικό. Η καινούργια μας θέση σήμερα σε σχέση και με την επένδυση του Ελληνικού είναι συναρτώμενη με τον αναγκαίο συμβιβασμό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, διότι δεν πετύχαμε όσα θέλουμε και όσα εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε σε σχέση και με αυτή την επένδυση και με άλλα πράγματα», είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς. Και αφού έκανε λόγο για «δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό», πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει «συσχετισμούς που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε, που μας αναγκάζουν να κάνουμε πίσω, να συμβιβαστούμε, να υποστούμε μια ήττα αναγνωρισμένη». Διαφορετική εκδοχή ως προς το αποτέλεσμα της «μάχης» έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης. «Δώσαμε μάχη και κερδίσαμε», είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ως στοιχεία ενδεικτικά της νίκης το ότι η «νέα» σύμβαση προβλέπει ανοιχτή στον λαό παραλία «με πολυθρόνες και μπιτς μπαρ». Για σύμβαση-προϊόν συμβιβασμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσιρώνης σημείωνε: «Εγώ αν ήμουν επενδυτής, θα ήμουν καχύποπτος για το Ελληνικό. Πραγματικά, υπάρχει ακόμα ανησυχία. Πραγματικά, ακόμα δεν σώθηκε η παρτίδα. Τα κινήματα ας κάνουν και αυτά τη δουλειά τους».

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και όσοι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να μιλήσουν, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη να καταγράφει την εικόνα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα της Β΄ Αθήνας διαφωνούν να βγουν στο βήμα να το δηλώσουν, όχι να κρύβονται».

Αντιδράσεις κομμάτων

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εμείς θα ψηφίσουμε τη σύμβαση για το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι. Δεν θα σας πούμε Γερμανοτσολιάδες, όπως μας λέγατε εσείς, γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Γιατί εμείς θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά. Η Ν.Δ. θα παρακολουθεί άγρυπνα και θα είμαστε εδώ για να σας πιέζουμε να κάνετε τη δουλειά σας ολοένα και γρηγορότερα».

Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημ. Συμπαράταξη) σημείωσε: «Το 2011, όταν έγινε η προκήρυξη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του διαγωνισμού, μιλούσατε για ξεπούλημα του Ελληνικού. Και έρχεστε σήμερα να ψηφίσετε τη σύμβαση του Ελληνικού, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας».

«Πριν δύο χρόνια ονομάζατε σκάνδαλο την ιδιωτικοποίηση του φιλέτου του Ελληνικού και ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον κ. Τσίπρα. Σήμερα, το παρουσιάζετε ως δημόσιο συμφέρον», ανέφερε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). Η κύρωση είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει από καιρό, σημείωσε εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς. Θετικά ήταν και τα σχόλια από την Ενωση Κεντρώων. Σκληρών τόνων ήταν η ομιλία της Ελένης Ζαρούλια (Χ.Α.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή