Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Reuters

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Reuters

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Πρακτορείο Reuters και τα όσα εξέθεσε για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα τον επόμενο χρόνο και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε παράλληλα ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα πιστεύει πως μπορεί να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% μέχρι και 0,4% που είναι παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.  Τόνισε δε πως η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017.

Αντιδράσεις από την μείζονα και ήσσονα αντιπολίτευση:

Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πεποίθηση που εξέφρασε από τη Ν. Υόρκη, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι «μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος και μερική επιστροφή στις αγορές ομολόγων το 2017».

   «Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει», λέει στην δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και σημειώνει ότι «αν δουλέψει πολύ σκληρά ο κ. Τσίπρας, ίσως σε περίπου ένα χρόνο να βρεθούμε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια».

   Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης δηλώνει στο ΑΠΕ ότι «ο κ. Τσίπρας μετά την ανύπαρκτη ανάπτυξη που υποσχέθηκε, τώρα τα βρίσκει όλα ρόδινα για την Ελλάδα του 2017», και σημειώνει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σπάσιμο του κουμπαρά για να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ δείχνει το απόλυτο αδιέξοδο».

   Τέλος, ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι εκτιμήσεις. «Χρειάζεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της».

   Άδωνης Γεωργιάδης:«Εάν δουλέψει σκληρά ο κ. Τσίπρας, να βρεθούμε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν»

   «Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Πρώτα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας που έχασε, μετά να διεκδικήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και, εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πλησιάζουμε σε μία νέα δοκιμαστική έξοδό μας στις αγορές, όπως είχαμε, με επιτυχία, κάνει το Μάιο του 2014. Δηλαδή εάν ο κ. Τσίπρας δουλέψει πολύ σκληρά ίσως, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Προς το παρόν ακόμη παλεύει με την πρώτη αξιολόγηση που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει εδώ και έξι μήνες».

   Γιάννης Μανιάτης: «Το σπάσιμο του κουμπαρά για να πληρωθούν οι συντάξεις ΙΚΑ δείχνουν το απόλυτο αδιέξοδο»

   «Ο κ. Τσίπρας μετά την ανύπαρκτη έκρηξη ανάπτυξης που μας υποσχέθηκε λίγο πριν από το Πάσχα -και που τελικά ήταν διαρκής φτωχοποίηση, περικοπές στα ταμεία και ύφεση- τώρα πια από τη Ν. Υόρκη τα βρίσκει όλα ρόδινα για την Ελλάδα του 2017. Το σπάσιμο του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ προκειμένου να πληρωθούν από το ΙΚΑ οι συντάξεις δείχνει το απόλυτο αδιέξοδο όπου μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές του κ. Τσίπρα. Όταν ακόμα και η μεγάλη επένδυση των 8 δισ. του Ελληνικού αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μια "ήττα στο δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό" περιττεύουν τα πολλά σχόλια. Πολύ περισσότερο που την αναπτυξιακή γύμνια της ελληνικής κυβέρνησης ανέδειξε πριν μια εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ανακοίνωσε ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του πακέτου Γιούνκερ πως έχουν γίνει επενδύσεις 116 δισ. ευρω -από το Λουξεμβούργο μέχρι τη Λιθουανία- και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα το πακέτο Γιούνκερ έχει μηδέν επενδύσεις και μηδέν θέσεις εργασίας».

   Γιώργος Μαυρωτάς: «Για την έδοδο στην αγορά ομολόγων δεν αρκούν τα ευχολόγια»

   «Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters για την έξοδο στην αγορά ομολόγων το 2017 δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι εκτιμήσεις. Χρειάζεται συγκεκριμένες πράξεις, χρειάζεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της. Και σε αυτό, σίγουρα, δεν συμβάλλουν δηλώσεις όπως του κ. Μπαλτά, χθες στη συζήτηση για την επένδυση στο Ελληνικό ότι ήταν ήττα στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και ακόμα πως όταν βρεθεί ξανά ο δρόμος θα πάρουν πίσω το… Ελληνικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή