Προτροπές ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού

Προτροπές ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διεθνή κοινότητα να ασκεί πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού στις αρχές του 2017, με βασικό κίνητρο τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου της Ανατ. Μεσογείου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χειρίζεται το ζήτημα από αμερικανικής πλευράς, είχε χθες στη Νέα Υόρκη χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησής του ο κ. Μπάιντεν «ενθάρρυνε» τον Ταγίπ Ερντογάν να «λύσει το Κυπριακό» καθώς, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στο περιφερειακό ενεργειακό σκηνικό που οικοδομείται στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα μετέτρεπε τη χώρα σε μοντέλο σταθερότητας. Εκτίμησε ότι ο φιλόδοξος στόχος της λύσης είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ομοσπονδιακή δομή της λύσης, το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί πως η χώρα θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις.

Σημείωσε ότι έχουν σημειωθεί συγκλίσεις στις περισσότερες πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας, αλλά παραμένουν διαφορές, που όμως συζητούνται, σε θέματα όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές και το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί αναχρονιστικές και ζητεί τον ουσιαστικό τερματισμό τους έστω και μέσα από φόρμουλες που εξετάζονται. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το πώς θα προχωρήσουμε στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα «θα γείρει και την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον μια λύση είναι όντως εφικτή». Σημαντική απόσταση υπάρχει και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης δεν περιορίσθηκε φυσικά στο Κυπριακό, αλλά προέβη σε εκτενείς αναφορές σε άλλα ζητήματα, δίνοντας έμφαση στην εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και σε θέματα τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή