Στα άκρα η κόντρα Κυβέρνησης- ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα άκρα η κόντρα Κυβέρνησης- ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έδωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία, καθώς νωρίτερα βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές της ΝΔ, Μ. Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ιω. Τραγάκης, Κ. Τζαβάρας ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, που με πράξεις ή παραλείψεις τους ανακήρυξαν οριστικούς τους υπερθεματιστές των αδειών μεταξύ των οποίων τον Ιω. Καλογρίτσα, αλλά και για συνέργεια στα αδικήματα αυτά στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσο.

Όπως υποστηρίζεται, «υφίστανται τουλάχιστον ισχυρές ενδείξεις ότι η επιτροπή παραβίασε το καθήκον της  προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών του στοιχείων και ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του κ. Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «προφανώς αποδεχόμενος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης την εισήγηση της επιτροπής και ανακηρύσσοντας οριστικούς υπερθεματιστές, μεταξύ αυτών και την εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, ουσιωδώς συνέπραξε στην τέλεση των ανωτέρω και ενδεχομένων και άλλων ποινικών αδικημάτων».

Επίθεση Παππά σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Με επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στις επισημάνσεις του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα ότι από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις σχετικά με τον εν λόγω διαγωνισμό διαφαίνεται η «νέα αριστερή διαπλοκή». Ο υπουργός Επικρατείας αντεπιτέθηκε και επέκρινε σφοδρότατα τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους έναντι του τηλεοπτικού τοπίου, έκανε λόγο για «κόμματα-ουρά των συμφερόντων», ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση σε ορισμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με τους δύο νέους εξ εκείνων που ανακηρύχθηκαν «οριστικοί υπερθεματιστές» να βρίσκονται εκτός του πεδίου βολής του κ. Παππά.

«Οι υπερθεματιστές δεν είναι αδειούχοι»

Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην χορηγηθεί άδεια για τηλεοπτικό σταθμό, σε κάποιον ή κάποιους από τους οριστικούς υπερθεματιστές του σχετικού διαγωνισμού. Μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «είναι οριστικοί υπερθεματιστές. Δεν είναι αδειούχοι. Δεν είναι κάτοχοι αδείας. Δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό «υπάρχουν κι άλλες προϋποθέσεις». Μία εξ αυτών, όπως ανέφερε, είναι η καταβολή της πρώτης δόσης.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αν και ρωτήθηκε ευθέως από τον κ. Ιάσωνα Φωτήλα, αναφορικά με τον ανεπαρκή έλεγχο που άσκησε η εκ του νόμου αρμόδια Επιτροπή για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των τεσσάρων υπερθεματιστών, ουδέν ανέφερε για την κρίσιμη αυτή πτυχή. «Τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής ομολόγησαν με δηλώσεις τους ότι ο έλεγχος δεν ήταν ούτε του πόθεν, ούτε του έσχες. Μάλλον του αίσχους ήταν», σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, με αφορμή ερώτηση του οποίου προσήλθε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο κ. Παππάς.

Κάλυψη σε Καλογρίτσα

Επιπροσθέτως, με αφορμή αναφορές του κ. Φωτήλα σε δημοσιεύματα σχετικά με την οικονομική επιφάνεια του κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «κύκλο δημιουργίας εντυπώσεων που κλείνει», σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη παράμετρο.

Επίθεση από Μπακογιάννη

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ετράπη σε άτακτη φυγή», αφού από εκεί που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα πάρει χρήματα από το διαγωνισμό για τις άδειες και θα τα μοιράσει στους κοινωνικά αδύνατους, τελικώς ο κ. Παππάς είπε ότι δεν υπάρχει καμία άδεια. Αφού χαρακτήρισε «γραφικά» τα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια «για πάταξη της διαπλοκής», η κ. Μπακογιάννη, προσέθεσε πως η ουσία της υπόθεσης είναι ότι «σήμερα άδειες δεν υπάρχουν».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστη την μήνυση των βουλευτών της ΝΔ και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Από χτες είχαμε επισημάνει ότι το μόνο που δεν έχει κάνει η ΝΔ είναι να παραστεί στο ΣτΕ ως συνήγορος των καναλαρχών.  Τελικά, μετά τις ευθείες παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη, αποφάσισε η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει μήνυση, δια βουλευτών της, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.Κατανοούμε τον πανικό και τις παλινωδίες της ΝΔ, που αναγκάζεται να αλλάζει γραμμή κάθε εβδομάδα,  τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών συμφερόντων που εξυπηρετεί. Άραγε, μετά τις κομματικές ανακοινώσεις, τώρα συντάσσουν και μηνύσεις μαζί με τους επιχειρηματίες ; Οι μόνοι που απειλούνται από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων είναι όσοι οικοδόμησαν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και διαπλοκής.

Υ.Γ. Την ίδια ώρα, και προφανώς προς μεγάλη λύπη του κ. Μητσοτάκη, στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ από τους υπερθεματιστές που καταβάλλουν την α’ δόση. Με αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες. Η ΝΔ ας επιμένει ότι θα τα επιστρέψει στους καναλάρχες».

Μήνυση από τον Αlpha

Tην ίδια ώρα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κατέθεσε μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η μήνυση στρέφεται κατά της 5μελούς επιτροπής που ήλεγξε τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσου που υπέγραψε το σχετικό πρακτικό που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πολυσέλιδη μήνυση που αριθμεί περί τις 70 σελίδες περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα, που σύμφωνα με τον Alpha καταδεικνύουν ότι έγινε πλημμελής έλεγχος του συγκεκριμένου πόθεν έσχες.

Τη μήνυση για λογαριασμό του Alpha κατέθεσε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος δήλωσε: «Οι εισαγγελικές αρχές δεν παρενέβησαν μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, στο ζήτημα του εκκρεμούς διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Οι εισαγγελικές αρχές έπρεπε να έχουν παρέμβει. Για το λόγο αυτό ο Alpha κατέθεσε μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος των 5 μελών της επιτροπής πόθεν έσχες και κατά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που ενέκρινε αυτό το πρακτικό. Πρόκειται για μία μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του Δημοσίου. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή ενστάσεων το προσεχές διάστημα θα κάνει το καθήκον της».

Κατέθεσαν την πρώτη δόση ΣΚΑΙ και Alter Ego

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣKAΪ, ως οριστικός υπερθεματιστής, κατέθεσε σήμερα Παρασκευή στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότησή του.

Η πρώτη δόση ανέρχεται στο πόσο των 14.533.333 ευρώ, ενώ μαζί με το χρηματικό ποσό κατατέθηκαν και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Μετά τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, και η εταιρεία Alter Ego του εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέβαλε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την πρώτη δόση, ύψους 24.633.333,34 ευρώ, για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας. Για επιβεβαίωση της θέσης της ΝΔ ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέπεσε κι έγινε μόνον για το θεαθήναι» έκανε λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Ιάσονα Φωτήλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή