Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων, επεισόδια στη Χίο

Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων, επεισόδια στη Χίο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στα νησιά, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων. Το κλίμα έντασης ευνοεί την εκδήλωση ακροδεξιών στοιχείων. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα νησιά 241 άτομα, εκ των οποίων 123 στη Χίο, 41 στη Σάμο, 58 στην Κω, 18 στην Κάλυμνο και ένας στη Λέσβο. Συνολικά στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 13.983 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η δυναμικότητα των υποδομών στα νησιά επαρκεί για τη φιλοξενία 7.450 ανθρώπων.

Χθες τα ξημερώματα, επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας, στη Χίο, όταν ομάδα Αλγερινών που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ άρχισε να σπάει πράγματα και να πετάει πέτρες. Τα επεισόδια πήραν έκταση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των ΜΑΤ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές. Πάντως, όσοι μετανάστες φιλοξενούνται στο ΔΗΠΕΘΕ σχεδιάζεται να μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Σούδα και στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. ώστε να σταματήσει η λειτουργία της εγκατάστασης.

Οσον αφορά τη Λέσβο, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός- πυροτέχνημα του υπουργείου Ναυτιλίας για τη ναύλωση πλοίου που προοριζόταν για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών μετά τις εκτεταμένες καταστροφές στο hotspot του νησιού. Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε χθες τη Δικαιοσύνη να ελέγξει τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέα Βουδούρη που αφορούσαν τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Βουδούρης μίλησε για απευθείας αναθέσεις και τεράστια εργολαβικά κέρδη από την κατασκευή συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας αλλά και ανικανότητα συντονισμού και απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Σύσκεψη που αφορούσε τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων που θα ενταχθούν στις τάξεις υποδοχής πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται σε καταυλισμούς έχει ήδη εμβολιαστεί, ωστόσο, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η ελληνική νομοθεσία δεν επιβάλλει τον εμβολιασμό για την εγγραφή στο σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή