ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοκρατική Ευθύνη: Εκλογή οργάνων και προβλήματα

alekospapadopoulo

Τα όργανα της Δημοκρατικής Ευθύνης στον δρόμο προς το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο εξέλεξαν χθες τα μέλη του φορέα. Κατ’ αρχάς αναδείχθηκε μια επιτροπή συνεδρίου 60 ατόμων και μια 11μελής εκτελεστική γραμματεία, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, πρόσωπα με σημαντική παρουσία στις τοπικές κοινωνίες από όπου προέρχονται, όπως οι Ι. Μητλιάγκας, Σωτ. Θεοδωρόπουλος, Π. Στάγκος, Λαοκράτης Χαλβατζής, Σπ. Ζαφείρης κ.ά. Επίσης, αναδείχθηκε μια «τρόικα» που θα έχει την πολιτική ευθύνη του κόμματος, την οποία πλέον αποτελούν οι κ. Θ. Παπαλιάγκας, Π. Τσίρης και Γ. Χατζηθεοφάνους.

Ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να στηρίζει την προσπάθεια του νέου αυτού φορέα, δίχως, ωστόσο, να έχει κάποια επίσημη θέση. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται για ένα «κόμμα Παπαδόπουλου». Γίνεται, βέβαια, αντιληπτό ότι η εμπειρία και οι από πολλών ετών εκπεφρασμένες απόψεις του κ. Παπαδόπουλου είναι χρήσιμες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ευθύς εξαρχής θέσει μόνο μία προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια: Να παραμείνει η Δημοκρατική Ευθύνη κόμμα συλλογικό, με στόχο να διεκδικήσει τον χώρο ο οποίος σφυροκοπείται σήμερα στις συμπληγάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Επειτα από τις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Χ. Θεοχάρης, ο μόνος βουλευτής της Δημοκρατικής Ευθύνης, περιορίζεται στην ευθύνη του κοινοβουλευτικού τομέα του κόμματος. Αλλωστε, οι χθεσινές αποφάσεις για συλλογική ηγεσία είναι και αποτέλεσμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Ευθύνης, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπεμπόταν η εικόνα δημιουργίας ενός «κόμματος Θεοχάρη».

Σκοπός, όπως έλεγαν επιτελείς του κόμματος, είναι τα νεότερα –και άγνωστα ως προς την παρουσία τους στα ΜΜΕ, αλλά γνωστά για τη δράση τους στις τοπικές κοινωνίες– στελέχη να «αιματώσουν» τον δημόσιο λόγο και να κινηθούν πέρα από τη γενικόλογη και παραπλανητική ατζέντα που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο. Αυτά τα στελέχη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πρέπει να φύγουν από την εξέδρα του παρατηρητή και να εισέλθουν στον στίβο της πολιτικής.

Ως προς τη γενική κατεύθυνση της Δημοκρατικής Ευθύνης, οι επιτελείς της δεν αρνούνται ότι στόχος είναι η διεκδίκηση του χώρου της –εν ευρεία τη εννοία– Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία στόχευση συνεργασίας ή ακόμη και διεργασίας (πολλώ δε μάλλον ένταξης) σε κάποιο από τα κυοφορούμενα σχήματα.