Δεκάλογος για τη νέα Ελλάδα

Δεκάλογος για τη νέα Ελλάδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θέσεις του για μια νέα εθνική στρατηγική που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον παρουσιάζει σήμερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιείται από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 11 π.μ στο ΕΒΕΘ και, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, θα μιλήσουν οι καθηγητές κ. Θ. Διαμαντόπουλος και Ν. Μαραντζίδης, υπό τον συντονισμό του συγγραφέα κ. Γ. Σκαμπαρδώνη. Ο κ. Βενιζέλος, αφενός, θα περιγράψει τη «μη συμβατική» φύση του ελληνικού προβλήματος, αφετέρου, θα καταθέσει μια δέσμη δέκα θέσεων για το μέλλον.

Ως προς τη φύση του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Βενιζέλος θα τονίσει ότι είναι πατριωτική υποχρέωση να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας. Θα περιγράψει τις πολλές πλευρές του ελληνικού προβλήματος, από την ύφεση και τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη μέγγενη του προσφυγικού και το καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από διάφορες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Βενιζέλος θα συνοψίσει σε δέκα θέσεις την άποψή του για τη συγκυρία: Πρώτον, η χώρα δεν κινδυνεύει πια από Grexit, αλλά από τη μιζέρια της στασιμοχρεοκοπίας εντός ευρώ. Δεύτερον, στις υπόλοιπες –πλην της Ελλάδος– χώρες με προγράμματα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), τα «παλαιά» πολιτικά συστήματα οδήγησαν εκτός μνημονίων. Τρίτον, οι τελευταίοι είκοσι μήνες οδήγησαν σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική κόπωση και όξυνση του θεσμικού ζητήματος. Τέταρτον, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Πέμπτον, ο αυτοματισμός, η μοιρολατρία και η συνωμοσιολογία δεν οδηγούν πουθενά. Εκτον, είναι καθήκον της δημοκρατικής παράταξης να διατυπώσει το στρατηγικό πλαίσιο εξόδου από την κρίση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανακοπής της αντισυστημικής τύφλωσης. Εβδομον, να γίνει με τους εταίρους ένα «γενναίο trade off» δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, ώστε να δοθεί χώρος για ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ογδοον, να επιδιωχθεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Ενατον, να τεθεί ως στόχος η ίδρυση και η εγκατάσταση στην Ελλάδα θυγατρικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η δέκατη, καταληκτική θέση του κ. Βενιζέλου συνοψίζεται στην ανάγκη να υπάρξουν ένα κανονικό κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς, ένα αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος με ευφυείς λύσεις, όπως τα επαγγελματικά ταμεία, αλλά και η συνειδητοποίηση του παρελθόντος από τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή