«Οι αποφάσεις για την Αττικής λαμβάνονταν… εκτός τράπεζας»

«Οι αποφάσεις για την Αττικής λαμβάνονταν… εκτός τράπεζας»

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) την περασμένη Δευτέρα έγινε σε βαρύ κλίμα. Λίγο πριν, είχε φτάσει το «τελεσίγραφο» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρα, με το οποίο εζητείτο ότι ο Κ. Μακέδος, άνθρωπος του προηγούμενου προέδρου Χρ. Σπίρτζη, «θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής», διαφορετικά θα τοποθετούσε επίτροπο. Κι όπως ήταν φυσικό, επικράτησαν δραματικοί τόνοι.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, αίφνης είπε ότι στην Τράπεζα Αττικής «κάποιοι διόριζαν τα παιδιά τους, κάποιοι έπαιρναν δάνεια και κάποιοι το διαχειρίζονταν αυτό». Ο κ. Στασινός, που είχε καταψηφίσει την τοποθέτηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα (είχε αποφασιστεί με ψήφους 7-6), θεωρώντας την αγορά μετοχών της τράπεζας κακή επένδυση, μίλησε τις προηγούμενες ημέρες για «μαύρο κουτί που πρέπει να ανοίξει». Αυτό το μαύρο κουτί συνδέεται πολύ στενά με το ΤΕΕ και το ταμείο των μηχανικών, το ΤΣΜΕΔΕ.

Η σχέση του κ. Στουρνάρα με τους ανθρώπους του Χρ. Σπίρτζη στο ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ δεν ήταν πάντα κακή, αλλά επιδεινωνόταν όσο πολλαπλασιάζονταν τα αδιέξοδα στη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής, όπου το ΤΣΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, η νέα ηγεσία της «Τράπεζας των Ταμείων», όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, επέμεινε ότι στο πόρισμα ελέγχου που παρέδωσαν στις 3 Ιουνίου η ΤτΕ και ο SSM περιγράφονται μόνο γενικές αδυναμίες της τράπεζας, όπως: η μη αξιολόγηση με βάση το σύστημα των κινδύνων και η έλλειψη οργανογράμματος και μηχανοργάνωσης.

Ηδη «από το 2013 είχαμε πει στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων της Αττικής και μέλος της διοίκησής της, Θανάσης Σταθόπουλος.

«Η τράπεζα δεν υπήρχε, όλες οι αποφάσεις για χορηγήσεις κ.λπ. λαμβάνονταν έξω από αυτήν», λέει στην «Κ» μέλος της προηγούμενης διοίκησης της Τρ. Αττικής, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. Η πρακτική αυτή οδήγησε και στα αποτελέσματα που περιγράφονται σε ένα δεύτερο μέρος του πορίσματος ελέγχου, που αφορά 33 επιχειρήσεις-πελάτες της τράπεζας και που η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να μη «στείλει» στη Βουλή.

Στους 33 αυτούς πελάτες περιλαμβάνονται κυρίως κατασκευαστές, αλλά όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς πήραν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου με χρήματα της τράπεζας, της τάξης των 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο κ. Χρ.Καλογρίτσας.

O SSM κρίνει ότι αυτή η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν σύννομη, αλλά στελέχη της τράπεζας απαντούν ότι η ΤτΕ ήταν παρούσα όταν γινόταν η αύξηση κεφαλαίου, κατά τρόπο που «δεν διαφέρει απ’ ό,τι συνέβη σε άλλες τράπεζες».

Το διάστημα 2015-2016 έγιναν μεγάλες αυξήσεις χορηγήσεων σε συγκεκριμένους κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους (π.χ. φωτοβολταϊκών), όμως στελέχη της τράπεζας αναφέρουν στην «Κ» ότι για αυτές τις χορηγήσεις ελήφθησαν «καλύμματα». Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η ποιότητα των καλυμμάτων δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα της τράπεζας», π.χ. στον τρόπο υπολογισμού του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού έργου.

Γαμβρίλης – Μακέδος

Από την πλευρά της, η ΤτΕ προσωποποιεί την αντίθεσή της στο σύστημα διοίκησης στον κ. Κ. Μακέδο, εκλεκτό του Χρ. Σπίρτζη, έναν μελετητή και μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μακέδος συνέβαλε στο να απομακρυνθεί ο κ. Ι. Γαμβρίλης από τη διοίκηση της τράπεζας, που συνιστούσε την προσωποποίηση του ομοουσίου ελέγχοντος (ΤΣΜΕΔΕ) και ελεγχομένου (Τρ. Αττικής).

Ο κ. Μακέδος, που είπε στη γενική συνέλευση ότι «δεν χρεώσαμε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ότι ο βασικός μέτοχος (ΤΣΜΕΔΕ) απαιτεί «από τις εποπτικές αρχές να σεβαστούν την επένδυσή μας».

Ομως ο ίδιος διαπίστωσε, όσο καιρό ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της τράπεζας, ότι υπήρχε απροθυμία από ξένους οίκους να επενδύσουν τα 70 εκατομμύρια που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, τόσο εξαιτίας του κινδύνου της χώρας όσο και εξαιτίας των κινδύνων που βασικά προέκυπταν από τον τρόπο που διοικούνταν η τράπεζα.

Η αλλαγή της διοίκησης

Μετά την υποβολή του πορίσματος της ΤτΕ και του SSM, άρχισε μια εργώδης προσπάθεια του «βασικού μετόχου» να διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας τοποθέτησε στη θέση του προέδρου την Α. Πουσκούρη, για την οποία οι αντίπαλοι στο στρατόπεδο του «βασικού μετόχου» γνώριζαν εξαρχής ότι συνδεόταν με δάνειο εταιρείας που δεν εξυπηρετείτο παλαιότερα, κάτι που φαίνεται ότι αγνοούσε ο κ. Στουρνάρας. Την κατάλληλη στιγμή το χρησιμοποίησαν, κερδίζοντας τον «πρώτο γύρο» από την ΤτΕ.

«Προτείναμε στη συνέχεια τους Πανταλάκη – Λεκάκο», λέει στην «Κ» μέτοχος της τράπεζας που δεν είναι μηχανικός και πρόσκειται στην κυβέρνηση, αλλά «ο κ. Παππάς είπε ότι υπήρχαν κακά δημοσιεύματα για τον Πανταλάκη και πρότεινε τους κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου, που έγινε ύστερα από πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ ώστε να συνεχίσει ο “βασικός μέτοχος” να ελέγχει την τράπεζα».

«Η τράπεζα όμως έπρεπε να διοικηθεί με τραπεζικά κριτήρια», λέει ο Θ. Σταθόπουλος, να υπάρξει π.χ. αξιολόγηση του προσωπικού κ.λπ. Ο κ. Σταθόπουλος λέει ότι ο «βασικός μέτοχος» δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τις αλλαγές στην τράπεζα οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από το 2014 χρησιμοποιώντας ανθρώπους χωρίς τραπεζική εμπειρία.

«Χωρίς την αντιπαράθεση για τις άδειες, τίποτα από αυτά δεν θα έβγαινε στο φως», λέει στην «Κ» στέλεχος του ΤΣΜΕΔΕ, που θέλει να παραμείνει ανώνυμο. «Η αντιπαράθεση στοίχισε λίγο ακόμα στην τράπεζα αλλά δεν έχει απαξιωθεί από αυτήν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή