Βουλή: Σύγκρουση για τα περί διορισμού συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου

Βουλή: Σύγκρουση για τα περί διορισμού συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληροφορία, ως χθες το μεσημέρι, ότι στην κυβερνητική πρόταση για τη στελέχωση των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου εμπεριέχεται και το όνομα συζύγου ενός εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε εκρήξεις σήμερα στη Βουλή, κατά την διάρκεια συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για την κυρία Ολγα Χαρίτου, σύζυγο του κ. Χρ. Παπαδόπουλου.

«Φαίνεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι έχετε συμφωνήσει –μην ξεχνιόμαστε ΣΥΡΙΖΑ είμαστε- να βολέψουμε και κανένα συγγενή- σύζυγο Βουλευτή σας» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Και συνέχισε: «Είναι μια από τις τρεις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο Δ.Σ. αυτού του υπερταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει την περιουσία χωρίς διαφάνεια, χωρίς να περνάει κανένας νόμος από τη Βουλή. Από δω και πέρα σας λύνονται τα χέρια. Πολιτικά δεν έχετε τύψεις, το δίνετε στη σύζυγο του Βουλευτή σας να  διαχειριστεί».

Εκείνη τη στιγμή φώναζε διαμαρτυρόμενος από τα υπουργικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος διακόπτοντας τον ομιλητή: «Είσαι χυδαίος».

«Μιλάτε περί χυδαιότητας εσείς που έχετε εμπαίξει τον ελληνικό λαό και συνεχίζετε να το κάνετε; Με συγχωρείτε, δεν σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, γιατί δεν έχω μάθει να μιλάω έτσι. Εγώ μιλώ πολιτικά. Σας ασκώ πολιτική κριτική, λέω αλήθειες και επειδή λέω αλήθειες σας πειράζει» απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Παραφέρθηκα όταν είπα «ότι είσθε χυδαίος», γιατί αυτό που έπρεπε να πω ήταν, ότι «αυτό που είπατε ήταν χυδαίο». Γιατί μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος πρέπει να καταλάβετε, ότι οι γυναίκες έχουν δική τους υπόσταση, δεν είναι ούτε του ανδρός, ούτε του πατέρα. Και όταν λέτε, ότι δεν πρέπει να είναι επειδή είναι γυναίκα, ξεφτιλίζετε όχι τις γυναίκες της Ελλάδας, αλλά και τις γυναίκες του δικού σας κόμματος. Δεν είναι όπως μάθατε στη Ν.Δ. οι γυναίκες υπόσταση» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Η χυδαιότητα είναι να λέτε ότι έχουμε προτείνει έναν τραπεζικό, έναν πανεπιστημιακό και μια γυναίκα «κάποιου αλλουνού». Αυτό τελείωσε στην Ελλάδα. Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Θα αργήσει  το κόμμα σας και γι' αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη υποστήριξη από τις γυναίκες. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις».

Λίγη ώρα αργότερα, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, υπενθύμιζε ότι σχετικές με συγγενείς πολιτικών αναφορές είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης.

«Εθίγη ο κ. Τσακαλώτος για λογαριασμό των γυναικών, ότι προσβάλλαμε το φεμινιστικό συναίσθημα των γυναικών, διότι υπαινίχθηκε – υποτίθεται –  ο Εισηγητής μας, ότι η συγκεκριμένη γυναίκα, την οποία δεν γνωρίζω προσωπικά, μπήκε στο Ταμείο, επειδή ήταν σύζυγος Βουλευτή και όχι επειδή μπορεί να είχε δικά της προσόντα» είπε για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Θυμάστε εδώ, μέσα στην αίθουσα, όταν ήρθε ο κ. Σταθάκης και έφερε τη διάταξη που έλεγε ότι δεν μπορούν να είναι σύζυγοι Βουλευτών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα επειδή το σημείωσα -γιατί έψαξα να το βρω στα πρακτικά- ο κ. Σταθάκης είχε πει -για να υπερασπιστεί αυτό, όταν εμείς τον εγκαλέσαμε λέγοντας ότι ήταν φωτογραφικό, επειδή η σύζυγος Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού- ότι «εγώ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται παντού». Για να δούμε, λοιπόν, πρέπει να γίνεται παντού; Ή δεν πρέπει να γίνεται παντού; Πρέπει, δηλαδή να γίνεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Ηταν στις 29/1/2016 όταν ο κ. Σταθάκης, έλεγε ανάμεσα στα άλλα: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να έχουν «ίχνος πολιτικής επιρροής». Και η συγγένεια πρώτου βαθμού, η συζυγική σχέση με πολιτικό πρόσωπο δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή οδηγία» είχε πει για να προσθέσει: «Τέλος δεν θα υπάρξει, όμως είναι μια αρχή την οποία πρέπει όλοι να συμμεριστούμε. Τις ανεξάρτητες αρχές πρέπει να τις προστατεύσουμε από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή, όπως επιτάσσει ο νόμος και το Σύνταγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή