Αποστάσεις Μαξίμου από Ν. Φίλη

Αποστάσεις Μαξίμου από Ν. Φίλη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μαξίμου και το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, αποδοκίμασαν τον κ. Νίκο Φίλη, αλλά στήριξαν τον… υπουργό Παιδείας. Αυτή είναι η παράδοξη είδηση από την υπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μεν δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις του κ. Φίλη για τον «ύποπτο» ρόλο της Εκκλησίας στη δικτατορία, αλλά εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για τις «υπόλοιπες» επιλογές του στον χώρο της Παιδείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον αντικαταστήσει στον φημολογούμενο ανασχηματισμό.

Η εκ πρώτης όψεως αντιφατική πρωθυπουργική αντίδραση έχει την εξήγησή της. Ο κ. Τσίπρας, προφανώς, έκρινε ότι ο κ. Φίλης το παράκανε όταν, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η Εκκλησία συνεργάστηκε με τη χούντα, εξ ου και χαρακτήρισε αχρείαστες και άγονες τις δηλώσεις του. Εξετίμησε ότι αυτές πιθανότατα θα «μετρήσουν» στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αποφανθεί μεταξύ άλλων και για τη μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας. Ωστόσο, εκτιμώντας ότι αυτή η αλλαγή τυγχάνει της έγκρισης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τυγχάνει της πλήρους έγκρισής του και ότι δεν είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες του κ. Φίλη στον χώρο της Παιδείας.

Κατόπιν τούτου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας. Πόσο μάλλον όταν αύριο ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον κ. Καμμένο, που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί καθέτως με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, αλλά υπήρξε και έμμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στον αγώνα του Εθνους η Εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα όπως και σ’ όλους τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, αποδοκιμάζοντας έτσι εμμέσως και εκείνος τις δηλώσεις Φίλη για την περίοδο της Δικτατορίας, αλλά αποφεύγοντας επί του παρόντος να λάβει σαφή θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή