Κυπριακό: Λύση σύντομα αναμένει το Eurasia Group

Κυπριακό: Λύση σύντομα αναμένει το Eurasia Group

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εδραιωμένη πλέον πεποίθηση στους βασικούς «παίκτες» του Κυπριακού ότι η επανένωση του νησιού εντός του 2016 είναι πιθανή, απηχεί η νέα εκτίμηση των αναλυτών του Eurasia Group. Με βάση το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αιχμή τη συνάντηση Μπαν Κι Μουν – Νίκου Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακιντζί, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν προχωρήσει σε σημαντικές συγκλίσεις, ώστε στις αρχές του 2017 ένα σχέδιο λύσης να τεθεί στην κρίση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θετικός παράγοντας θεωρείται η «ευθυγράμμιση» της στάσης των ΗΠΑ και της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, παρότι αναγνωρίζεται ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις» και κυρίως η τουρκική πολιτική στο Συριακό αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την «εποικοδομητική» στάση της Τουρκίας. Για την ακρίβεια, εκφράζεται η πεποίθηση ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έφερε πιο κοντά τον Ερντογάν και τον Ακιντζί. Οσο για τις ΗΠΑ, αναφέρονται στο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση Ομπάμα πριν οι αμερικανικές εκλογές αλλάξουν τις ισορροπίες, ώστε να δουν «μια γεωπολιτικά σταθερή Ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία, υπογραμμίζεται ακόμη, «θα επιθυμούσε μια εξωτερική πολιτική που θα ανοίξει την πόρτα για μεγαλύτερο ρόλο της στις εξελίξεις στην περιοχή, κυρίως με το βλέμμα στην ενέργεια και στους φυσικούς πόρους», ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος «να σπάσει τη συμφωνία την τελευταία στιγμή», αν και αυτό δεν θεωρείται πιθανό. Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα από δω και στο εξής και, όπως αναφέρουν, «αν διακόπτονταν», «οι δύο ηγέτες έχουν χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 τουλάχιστον» να φθάσουν σε μια συμφωνία πριν τα χρονικά περιθώρια γίνουν απαγορευτικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή