Πρόταση της ΝΔ για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Πρόταση της ΝΔ για ηλεκτρονικές συναλλαγές

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσιάστηκε σήμερα απο τον αντιπρόεδρο της Νεας Δημοκρατίας,  Κωστή  Χατζηδάκη και τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ολοκληρωμένη πρόταση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας» που εξήγγειλε στην ΔΕΘ ο Κυριάκος  Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει διοικητικά μέτρα και κίνητρα για ενισχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα προτείνει την υποχρεωτική εγκατάσταση  POS, τη μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 στα 500 ευρώ, τη δημιουργία ξεχωριστών τμημάτων στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων απ' όπου θα επιτρέπονται αποκλειστικά ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η χρήση τους όμως αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η έμφαση στη χρήση μετρητών είναι συνυφασμένη με την παραοικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης (π.χ. Δανία, Σουηδία), όπου η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη, σχεδόν έχει εξαλειφθεί η παραοικονομία, εν αντιθέσει με χώρες του Νότου ή του πρώην ανατολικού μπλοκ όπου επικρατεί η χρήση του χρήματος σε φυσική μορφή και ανθούν παραοικονομία και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% θα μπορούσε να προσθέσει στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας (αύξηση του ΑΕΠ) περίπου 0,2%.

Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι μία αντίστοιχη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να μειώσει την παραοικονομία κατά 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή