ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζ. Σταυρίδης: «Οι τοίχοι πολύ σπάνια δημιουργούν ασφάλεια»

stavridis

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα συζήτησε σε διάλεξή του, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Φλέτσερ της Βοστώνης και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με αφορμή την εκδήλωση της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης.

Ο κ. Σταυρίδης ξεκίνησε την ομιλία του με μία ιστορική αναδρομή στον 20ο αιώνα, για να υπογραμμίσει τη συμβολή των γεγονότων των τελευταίων 100 χρόνων στην Ευρώπη στη διαμόρφωση του παρόντος διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο ναύαρχος ελληνικής καταγωγής, υπογράμμισε ότι η αποτυχία του 20ου αιώνα συνίσταται στην «προσπάθεια οικοδόμησης τειχών».

«Οι τοίχοι πολύ σπάνια δημιουργούν ασφάλεια», τόνισε ο ίδιος, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στο αμερικανικό πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2001, στην οποία ήταν παρόντας, καθώς βρισκόταν στο διπλανό κτήριο από εκείνο που χτύπησε το αεροσκάφος.

«Ήμουν πολύ τυχερός που επέζησα και αυτό που κατάλαβα εκείνη την ημέρα είναι η ειρωνεία του να προστατεύομαι από τα ισχυρότερα τείχη του κόσμου και να φυλάσσομαι από τον πιο ισχυρό στρατό ενός πολύ ισχυρού έθνους και την ίδια στιγμή να μην είμαι ασφαλής», είπε.

Στην συνέχεια, ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της ασφάλειας με έμφαση στο Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τη Β. Κορέα, τη Συρία, την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την Ουκρανία

Όπως υποστήριξε, αν και τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η ένταση συνεχίζεται.

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χαρακτήρισε τη Β. Κορέα ως την πιο επικίνδυνη χώρα, κυρίως λόγω των πυρηνικών όπλων και του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο νέος και άπειρος.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, διατύπωσε τη θέση πως «η Ρωσία έχει έναν προβληματικό εταίρο- τον Μπασάρ αλ-Άσαντ- και ότι αυτό δυσκολεύει τη συνεργασία Ουάσιγκτον – Μόσχας για την εξεύρεση λύσης».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν όλα τα κράτη να δρουν μέσα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. 

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε, επίσης στην απειλή των ναρκωτικών και των επιδημιών, ενώ μεγάλη σημασία απέδωσε στις εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο.

Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μεταφέρουν το πρόβλημα της ασφάλειας από τον υψηλό επίπεδο στο προσωπικό επίπεδο, εκθέτοντας παραδείγματα προσφάτων κρουσμάτων διαρροής ψηφιακών δεδομένων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταυρίδης ανέδειξε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, κατατάσσοντας ως πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια την σημασία του να «ακούμε καλύτερα».

Εξίσου σημαντική σημασία για τη δημιουργία ασφάλειας απέδωσε στην εκπαίδευση, στη διαφύλαξη των αξιών, στο διάβασμα και στην μελέτη μυθιστορημάτων.

Ειδική μνεία έκανε στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων, την δημιουργία συμμαχιών, με εξέχουσα το ΝΑΤΟ, και αξιόμαχων στρατών, καθώς και στην αντιμετώπιση των εγκληματικών απειλών στον κυβερνοχώρο.

«Όλα αυτά τα πράγματα θα αναμορφώσουν τον τρόπο που εφαρμόζεται η «σκληρή ισχύς» (hard power) όταν πρέπει, αναγνωρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να εστιάσουμε στην «ήπια ισχύ» (soft power)», υποστήριξε ο κ. Σταυρίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, την ανάγκη ύπαρξης της «σκληρή ισχύς».

«Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις ασφάλεια μόνο με την ήπια ισχύ, δεν είναι ισχύς, τόνισε και προέταξε τον συνδυασμό της σκληρής και της ήπιας ισχύος, που ονομάζεται έξυπνη ισχύς», είπε καταληκτικά.

Συνάντηση με Ξυδάκη

Οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση του κ. Σταυρίδη στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υπογράμμισαν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ομογένεια στην ταχύτερη ανάκαμψη της χώρας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα έναυσμα επενδύσεων», είπε ο Νίκος Ξυδάκης, «για να μπει αποφασιστικά στο δρόμο της ανάπτυξης και να ανακτήσει ο λαός μας την αυτοπεποίθησή του». Ο Τζέιμς Σταυρίδης βεβαίωσε ότι θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα τις ερχόμενες ημέρες, σε προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της ελληνικής ομογένειας.