Αλ. Τσίπρας: Υπερασπίζεστε τα δικαιώματα των ολίγων

Αλ. Τσίπρας: Υπερασπίζεστε τα δικαιώματα των ολίγων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάσματος απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. έναντι της Παιδείας ως κατεξοχήν μοχλού της κοινωνικής κινητικότητας είναι για το Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή σύγκρουση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα. Κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ως ενδεικτική του οράματός του για μια παιδεία «πολλών ταχυτήτων», όπου δικαίωμα στη μόρφωση θα έχουν μόνον όσοι μπορούν να την αγοράσουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων ενάντια στα δημόσια». Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήλθε στη Βουλή με τη «γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα του, που είναι και ταξικά μεροληπτική, είναι ατζέντα ευκρινής αλλά έχει όρια σε ό,τι αφορά την απήχησή της στην κοινωνία, γιατί υπερασπίζεται δικαιώματα μιας μειοψηφίας, των ολίγων». Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μάλιστα την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη ως ομιλία που «υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αριστοκρατίας, όχι μια εκπαίδευση των άριστων, αλλά των ελίτ». Το όραμα του κ. Μητσοτάκη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, οδηγεί σε μια «κοινωνία πολλών ταχυτήτων, κατακερματισμένη, διχασμένη, ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι εναντίον όλων και πιστεύει ότι, χάρη σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγοράς, μπορεί να προοδεύσει ο κόσμος».

Κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε όλες τις επιλογές που έκανε η κυβέρνησή του, στην προσπάθεια αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κατ’ αρχάς, επισήμανε ότι η δική του κυβέρνηση κατόρθωσε να διατηρήσει την χρηματοδότηση της Παιδείας στο 2,8% του ΑΕΠ, «ενώ η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε υπογράψει πως το 2018 –σε δύο χρόνια δηλαδή– τα κονδύλια για την Παιδεία θα έπεφταν στο 1,8%». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στη ΔΕΘ ότι θα ήθελε στο μέλλον να κάνει περικοπές 800 εκατομμυρίων στην Παιδεία και την Υγεία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά φέτος τα μαθήματα στα σχολεία ξεκίνησαν κατευθείαν με εξάωρα «και πρώτη φορά με βιβλία στη θέση τους». «Εμείς δεν μοιράσαμε στα παιδιά φωτοτυπίες», είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης, αντέκρουσε τις κατηγορίες για τα ολοήμερα, λέγοντας ότι πλέον όλα τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν με αυτό το καθεστώς. Ως προς το γυμνάσιο, τόνισε ότι η κυβέρνησή του αλλάζει τον «εξετασιοκεντρικό» χαρακτήρα του σχολείου, καθώς «οι προαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο σε τέσσερα μαθήματα».

Επίσης, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησής του να απαλλάξει το λύκειο από τον ρόλο του προθάλαμου των Πανελληνίων και να μεταφέρει την ευθύνη για την επιλογή και τη διαλογή των φοιτητών στα ίδια τα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ» και στη δημιουργία 100 νέων θέσεων ερευνητών. Επίσης, τόνισε ότι λαμβάνονται μέριμνες για «τη γενική ενίσχυση του ελλιπούς προϋπολογισμού των ΑΕΙ». Ως προς την κόντρα των προηγούμενων ημερών ανάμεσα σε υπουργείο Παιδείας και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε στους σχολάρχες το δικαίωμα της απόλυσης. «Εμείς επαναφέραμε αυτό που είχε ψηφίσει η Ν.Δ. στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Να μην μπορεί να γίνει απόλυση χωρίς τεκμηρίωση σε υπηρεσιακό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσίπρας, διερωτώμενος αν «ο αείμνηστος Ράλλης ως υπουργός Παιδείας, που το είχε θεσπίσει, ήταν σοβιετικός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή