Δ. Κουτσούμπας: Αναγκαίος ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους

Δ. Κουτσούμπας: Αναγκαίος ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αναγκαιότητα και η ωριμότητα για να καταργηθούν οι αναχρονισμοί στο μάθημα των Θρησκευτικών είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Το ΚΚΕ ξεκάθαρα θεωρεί ότι ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος είναι πλέον ανάγκη και επίκαιρο ζήτημα» δήλωσε χθες ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Βουλή, θέλοντας εμφανώς να εκθέσει την κυβέρνηση, υπονοώντας ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να δώσει τη μάχη για τα μείζονα, υποχωρεί ακόμη και στα ελάσσονα.

Επιδιώκοντας, ωστόσο, να αναδείξει και τον διακριτό τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα την Εκκλησία, ο κ. Κουτσούμπας κράτησε σαφείς αποστάσεις και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τον ρόλο της στον Πόλεμο. «Μιλά και ανιστόρητα και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας το σύνολο της Εκκλησίας, το σύνολο του κλήρου» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και υποστήριξε την άποψη ότι «στην κατοχή συνέβη με την Εκκλησία ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο. Δηλαδή, ένα κομμάτι της συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην Αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στην ένοπλη εθνική αντίσταση με τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη ήταν κυρίως ο κατώτερος κλήρος και μέλη της ιεραρχίας, ακόμη και μητροπολίτες».

Ενώ δεν το συνηθίζει, ο γραμματέας του ΚΚΕ επικαλέστηκε μάλιστα ως πειστήριο για την ορθότητα της άποψής του μια οικογενειακή του ιστορία. «Ο παππούς μου, ο ιερέας ο παπα-Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα, εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς για τη συμμετοχή του ως υπεύθυνου της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, ως μέλος του ΕΑΜ» αποκάλυψε και προέτρεψε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «πιο προσεκτικοί, ως “κυβέρνηση της Αριστεράς”» και να πάψουν να καταφεύγουν σε προπαγάνδα ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια για όλους τους άλλους αναχρονισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην εκπαίδευση».

«Για εμάς τους μεγαλύτερους αναχρονισμός είναι για τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες και ένας εκπαιδευτικός να κάνει μαθήματα εκτός της ειδικότητάς του», κατέληξε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή