Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει ό,τι κι αν λέει το ΔΝΤ

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει ό,τι κι αν λέει το ΔΝΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτωπο του ασφαλιστικού έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, ό,τι κι αν λέει ή ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επεσήμανε δε πως οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα.

«Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει, αλλά (το ασφαλιστικό) δεν αλλάζει», είπε.

Το μήνυμα Κατρούγκαλου έρχεται μία εβδομάδα αφότου η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα διαμήνυσε εκ νέου ότι χρειάζονται νέες περικοπές στις συντάξεις, καθότι το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι «μη βιώσιμο» και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, επιτάσσοντας πολιτική υψηλής φορολόγησης.

«Για να δημιουργηθεί χώρος για τις κοινωνικές δαπάνες που χρειάζονται για να προστατευθούν ευάλωτες ομάδες (…) χρειάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η εφαρμογή μίας νέες φόρμουλας για επιδόματα», ανέφερε το Ταμείο.

Μόνο πάνω πάει ο βασικός μισθός

Όσον αφορά την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση, που θα έχει ως επίκεντρο τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί μόνο να αυξηθεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Επιτροπή Σοφών, αλλά και ότι η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

«Φυσικά και θα είναι επάνω από τον σημερινό ο νέος κατώτατος μισθός. Είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ποτέ τα συνδικάτα να κατέβει ο μισθός;», είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια θέση του πως το Ταμείο είναι ο «ακραίος παίχτης» στη διαπραγμάτευση, και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το «απομονώσει» και στα εργασιακά – όπως προσπάθησε να κάνει και στο ασφαλιστικό – παρά να προσπαθήσει να το οδηγήσει σε συμβιβασμό.

Ο υπουργός επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει τα εργασιακά ούτε καν ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους, παρά τη σημασία που έχει το χρέος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σημερινό μοντέλο και θα πράξει ανάλογα.

Αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών είπε πως «είναι απόλυτα λογικό να υπολογίζονται οι εισφορές με βάση το εισόδημα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα υπολογίζονται και οι συντάξεις για να είναι ανταποδοτικές» προσθέτοντας ότι με αυτό το σύστημα το 90% των ασφαλισμένων θα δει μείωση εισφορών, καθώς σε πολλά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ, το 1/3 δεν μπορεί να καταβάλει το προκαθορισμένο ποσό που υπάρχει.

Ο κ. Κατρούκαλος εξήγησε πως, το ποσοστό που πληρώνει κάποιος ως μισθωτός, το ίδιο θα πληρώνει εάν έχει και μπλοκάκι για το ύψος του εισοδήματος που πρόερχεται από το ελεύθερο επάγγελμα. Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν και 11% για επικουρικά και αναζητούμε τρόπο να μην πληρώνουν αυτές τις εισφορές, τόνισε και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία για τέτοιες περιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή