ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκ. Κνάους: Η Ευρώπη παίζει ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό

gk-knaoys-i-eyropi-paizei-rosiki-royleta-me-to-prosfygiko-2153282

Για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας προειδοποιεί ο Γκέραλντ Κνάους, εμπνευστής της συμφωνίας, εάν δεν επαναπροωθηθούν πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, σε συνέντευξη του στη Welt.

Ο αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, δήλωσε πως «η ΕΕ δεν στέλνει στην Ελλάδα όσους υπαλλήλους απαιτούνται για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν εκκρεμότητες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης».
 
«Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Οσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ» σημείωσε ο Γκέραλντ Κνάους και επισήμανε ότι, κυρίως λόγω του «αισθήματος της έλλειψης προοπτικής» πήγαν στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι μόνο 50 άνθρωποι.

«Οι πρόσφυγες στην Τουρκία διαπιστώνουν όμως το εύθραυστο της συμφωνίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο διπλασιάστηκαν».

Βασικά σημεία της συμφωνίας λειτουργούν ανεπαρκώς κατά τον Γκέρλαντ Κνάους. Ιδίως στους Σύρους έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι ελληνικές Αρχές αποκλείουν την επαναπροώθηση, διότι θεωρούν, όπως άλλωστε και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η κατάσταση για όσους επιζητούν άσυλο στην Τουρκία δεν είναι καλή. Το επιχείρημά τους είναι η αβεβαιότητα ως προς το εάν η Αγκυρα θα στείλει τελικά σε άλλες χώρες όσους πρόσφυγες χρήζουν προστασίας.

Ο Κνάους θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει να πιέσει την Αγκυρα να θεσπίσει μια αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου για τους πρόσφυγες, ώστε να είναι πιο εύκολο για την Αθήνα να τους επαναπροωθεί.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)