Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το μεταναστευτικό

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το μεταναστευτικό

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην Ολομέλεια, με επίκεντρο αυτή τη φορά το μεταναστευτικό και αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΝΔ καταγγέλει την κυβέρνηση πως δεν έχει επαρκές και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, γεγονός το οποίο όπως τονίστηκε προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε τοπικούς πληθυσμούς ειδικά στα νησιά αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, ενώ αναδεικνύει και τις ουκ ολίγες καταγγελίες στελεχών και οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί οικονομικού χαρακτήρα ατασθαλίες. Στον αντίποδα, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί ακροδεξιά ρητορία, ενισχύοντας τη Χρυσή Αυγή.

«Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιείτε ο,τιδήποτε» είπε κατ’ αρχήν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Ν.Μουζάλας στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης. «Επιλέξτε: είστε με Χ.Α. ή με Διεθνή Αμνηστία. Είστε με ακροδεξιές κραυγές σε βάρος της χώρας μας, ή με Δειθνή Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», έλεγε λίγο αργότερα από του βήματος της Ολομέλειας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης. «Για λόγους αντιπολιτευτικούς και για να εξυπηρετηθεί ο στόχος σας να πέσει η κυβέρνηση, καταθέσατε και αυτή την επερώτηση. Υπερασπίζεστε τα συμφέροντα που θίγονται από την πολιτική μας, καναλάρχες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κλπ. Τώρα, υποκινείτε αντιδράσεις, δεν έχετε πρόταση. Αδιαφορείτε αν ζημιώνετε και τη χώρα και ειδικά τα νησιά. Συναγελάζεστε με την ακροδεξιά», επαναλάμβανε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός.

Απέναντι σε αυτή την επιχειρηματολογία, όχι μόνο «γαλάζιοι» αλλά και από όλα τα άλλα κόμματα ομιλητές κάλεσαν το κυβερνών κόμμα να μην ταυτίζουν και να μην «χαρίζουν» στην ακροδεξιά τους πολίτες που διαμαρτύρονται. «Δεν χαρίζω κανένα στη Χ.Α.. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, εκεί που ξεσηκώνονται είναι δικοί σας μπροστά», είπε ο κ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως «η ΝΔ φλερτάρει με ακροδεξιές θέσεις». Ο εκπρόσωπος της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης όπως ήταν αναμενόμενο μέσα σε αυτό το κλίμα, έσπευσε να δηλώσει ότι το κόμμα του στηρίζει τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας, οι οποίες όπως είπε έχουν το χαρακτήρα «εθνικής επανάστασης».

«Προσπαθούμε»

Επί της ουσίας του υπό συζήτηση θέματος, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων και κάλεσε για ακόμα μία φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν εντός και εκτός συνόρων μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος.

«Είναι αλήθεια ότι υπερφορτώσαμε κάποιους δήμους. Δεν τα καταφέραμε στο Ελληνικό. Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από υπερπληθυσμό (αν και υπήρχαν περίοδοι με περισσότερο κόσμο)» είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός, για να προσθέσει πως συντελέστηκε και ποιοτική αλλαγή ως προς τις ροές: «Τώρα σε ποσοστό 70-80% έχουμε μετανάστες, ενώ πριν ήταν πρόσφυγες», σημείωσε.

Σημειώνοντας πως αν επιχειρηθεί απομάκρυνσή τους από τα νησιά, εκτός όλων των άλλων θα αποτελέσει μια τέτοια κίνηση αφορμή για να «πέσει» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε: Προσπαθούμε να κάνουμε -δεν το κάνουμε πάντα με 100% επιτυχία- αποσυμφόρηση των νησιών που δοκιμάζονται: μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνεται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Επίσης μπορούμε να μεταφέρουμε ασυνόδευτα ανήλικα.

Ως προς αυτό το ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα των παιδιών, ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε έξι μήνες.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο των καθυστερήσεων ως προς την διαδικασία του ασύλου, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε πως καθυστερεί η ενίσχυση των ελληνικών Αρχών από την αποφασισθείσα εδώ και καιρό άφιξη στελεχών από το αρμόδιο Ευρωπαϊκό Γραφείο. Εχουμε ζητήσει 400 στελέχη. Αν έρθουν ογδόντα εδώ, αν αυτό γίνει εντός Οκτωβρίου θα μπορούμε αρχίσουμε επιστροφές 150 άτομα τη βδομάδα, τον Νοέμβριο θα μπορούμε 250 ανά εβδομάδα».

Κριτική

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε λανθασμένα και συνεχίζει “χαοτικά” να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. “Δεν έχετε τον έλεγχο της κυβέρνησης” υπογράμμισε, αναφέροντας υπό αυτό το πρίσμα πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στον τρόπο δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Παράλληλα σημείωσε ότι σημαντική παράμετρος του ζητήματος είναι και εκείνη η οποία έχει σχέση με θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

«Είχαμε προτείνει να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντιπροτείνατε τη συγκρότηση Διακομματικής. Ούτε αυτό έχει γίνει. Σχέδιο από την κυβέρνηση δεν υπάρχει», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ.Θεοχαρόπουλος. Για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν το πρόβλημα, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας, μίλησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Πέρασαν δύο μήνες από την τελευταία φορά που συζητήσαμε εδώ για το ίδιο θέμα και δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση», ανέφερε ο κ. Ι.Φωτήλας (Ποτάμι). Με λόγο εμπρηστικό εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ΧΑ, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μολύνει τους Ελληνες με ασθένειες «λαθρομεταναστών» και να βάλει «βιαστές στα σχολεία», ενώ υπενθύμισε ότι πρόταση του κόμματός του είναι η δημιουργία κέντρων καταναγκαστικής εργασίας μεταναστών και προσφύγων σε έργα υπέρ του κράτους. Εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Γ.Καρράς υποστήριξε ότι χρόνιες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες εξακολουθούν προκαλούν προβλήματα.

Οι καταγγελίες

Οπως προαναφέρθηκε, τόσο οι επερωτώντες γαλάζιοι» όσο και βουλευτές από άλλα κόμματα, επέμειναν τόσο στις πρωτολογίες, όσο και στις δευτερολογίες τους ζήτησαν επιμόνως από την κυβέρνηση να απαντήσουν στις καταγγελίες –προερχόμενες και από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ- αναφορικά με υποθέσεις και ερωτήματα «οικονομικού περιεχομένου», σχετικά με την κάλυψη κόστους για σίτιση και φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκαν και στις καταγγελίες που έκανε ο ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Οδυσσέας Βουδούρης, με αφορμή την παραίτησή του. Υπενθυμίζεται ότι υποστήριξε πως «έχει στηθεί ένα παράλληλο σύστημα στο γραφείο του υπουργού, από το οποίο συντονίζονται τα πάντα με προφορικές εντολές».

Η σύνομη φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ.Καματερού σήμερα  ότι «δεν παίρνουν τους διαγωνισμούς ημέτεροι», κρίθηκε ανεπαρκής και μη ικανοποιητική.

Ο κ. Μουζάλας στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Αντιθέτως, προέβη σε σημαντική ανακοίνωση: :Από τα 15 χιλιάδες παιδάκια, τα 13 χιλιάδες είναι εμβολιασμένα, ενώ άλλα πέντε χιλιάδες έχουν κάνει ειδικά εμβόλια. Ξέρετε ότι όταν έχει εμβολιασθεί ένας πληθυσμός σε ποσοστό 80%, θαωρείται πως υπάρχει «φραγμός» (ενν. για τη μετάδοση ασθενειών). Ωστόσο εμείς θα πάμε στο 100%» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην κακή πληροφόρηση και στην πολεμική που αναπτύσσεται κατά του σχεδίου προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών να πάνε σε απογευματινά μαθήματα σε σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή