ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Γερμανικό ΥΠΕΞ διευκρινίζει: «Η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει»

germanflag-thumb-large

Σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία επισημάνει ότ η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει προέβη το Βερολίνο, στον απόηχο προηγούμενων δηλώσεων του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ που άφηναν περιθώρια παρερμηνείας αναφορικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας κ. Μάρτιν Σέφερ επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Νωρίτερα, ωστόσο και κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με την δήλωση Ερντογάν ο κ. Σέφερ είχε αφήσει περιθώρια παρερμηνειών: «Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Η αντίδραση της ΝΔ

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος είχε προβεί σε μία προσεκτική δήλωση, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη αποτελεί θεμελιώδη διεθνή συμφωνία, συμβαλλόμενα μέρη της οποίας είναι και πολλά από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης».