Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν

Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η δήλωση Ερντογάν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επικίνδυνη» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, χθες το πρωί, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο». Και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή, και ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Αν και στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Eξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συζητήθηκαν και άλλα θέματα (επιλογή νέου αρχηγού Πυροσβεστικής, ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα μέτρα διαβεβαίωσης του ΝΑΤΟ για τη διετία 2015-2016), είναι απολύτως σαφές ότι ο βασικός σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να καταγραφεί μια θεσμικού επιπέδου τοποθέτηση για τη θέση της Ελλάδας σε ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να επιδέχεται απολύτως καμία παρερμηνεία. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε εκτενέστατα από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αλλά και τους θεσμικά παρόντες υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία και από απόσταση τις κινήσεις του κ. Ερντογάν τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πλήρως τις πολύ σοβαρές ενδοτουρκικές στοχεύσεις που έχει η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, ωστόσο δεν επιθυμούν να αφήσουν αναπάντητο οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό ως αμφισβήτηση του status quo στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εγινε και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάιο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις της Συνθήκης για τη διαβίωση των μειονοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Προφανώς, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν τότε εξετάστηκαν υπό το πρίσμα του γενικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Ωστόσο, το γεγονός ότι επανήλθε και μάλιστα όντας ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, αυξάνει τη σημασία αυτών των παρεμβάσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Καμμένος είπε χθες ότι «η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί «να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου». Σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Ερντογάν ότι «δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι», ο κ. Καμμένος ανέφερε πως «οι φωνές αυτές ήταν ελληνικές, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό». Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ξυδάκης απέδωσε επίσης (ΣΚΑΪ) τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της Τουρκίας ώστε να τη μετασχηματίσει από κοσμικό κράτος σε «λαϊκό Ισλάμ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή