Η ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών και η «σιωπή» Ξανθού-Πολάκη

Η ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών και η «σιωπή» Ξανθού-Πολάκη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση που κατέθεσε χθες, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς με αποδέκτη τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό και θέμα «Καταγγελίες για σημαντικές καθυστερήσεις στην υποβολή ογκολογικών ασθενών σε ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία», αναδεικνύει ένα προφανώς μείζον κοινωνικό ζήτημα, αλλά και ταυτόχρονα λειτουργεί και ως αφορμή για ν’ αναδειχθεί σοβαρότατο θέμα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: Μία ημέρα πριν, αν και το σχετικό ζήτημα ετέθη, στην διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ούτε ο υπουργός ούτε ο αναπληρωτής του Π.Πολάκης έδωσαν απαντήσεις. Για την ακρίβεια, απέφυγαν έστω και την παραμικρή αναφορά.

«Το Μάιο του 2016 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία» σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Δημαράς και επικαλούμενος δημοσιεύματα και καταγγελίες, κάνει λόγο για «αναμονή που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τους 6 μήνες». Υπό αυτό το πρίσμα, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εφόσον οι καταγγελίες είναι ακριβείς, σε ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσει δυνατή την άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις απαιτούμενες ακτινοθεραπείες; Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το Υπουργείο, ότι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του κόστους της ακτινοθεραπείας από τους ασθενείς, οι τελευταίοι θα έχουν έγκαιρα πρόσβαση στην απαιτούμενη θεραπεία; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας για τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης ακτινοθεραπευτικής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία και την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων όπου αυτό απαιτείται, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών»;

Προχθές Πέμπτη, με την ευκαιρία συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της έθετε ευθέως το ζήτημα: «Στον «Άγιο Σάββα» οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φθάνουν μέχρι τον Φλεβάρη του 2017. Και την ίδια ώρα η Γυναικολογική και η Ενδοκρινολογική Κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν. Πού; Στον «Άγιο Σάββα»! Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» υπήρχε ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου, που εξυπηρετούσε δεκαπέντε ασθενείς την ημέρα. Εδώ και έναν μήνα είναι χαλασμένο και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ακόμα δεν έχει γίνει η παραγγελία για να αποκατασταθεί η βλάβη. Μάλιστα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα δεν παραδίδεται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει. Πεθαίνουν, όμως, άνθρωποι, κύριε Υπουργέ». Πρώτη επερωτώσα η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου έλεγε: «Τί συμβαίνει με την ακτινοθεραπεία»; Ο Ι.Αϊβατίης της ΧΑ σημείωσε: «Υπάρχουν πολύ μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες σε καρκινοπαθείς». Η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Ενωση Κεντρώων) τόνισε επίσης: «Θα αναφερθώ στους καρκινοπαθείς. Οι καρκινοπαθείς, όπως γνωρίζετε, περιμένουν πάρα πολύ μεγάλες λίστες αναμονής για να κάνουν την απαραίτητη απεία τους. Το ίδιο συμπέρασμα βγήκε και στην πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τον καρκίνο του μαστού. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο στάδιο αναμονής για την ακτινοθεραπεία. Η ανεπάρκεια είναι δεδομένη».

Απέναντι σε όλα αυτά, οι κ. Ξανθός και Πολάκης δεν είπαν ο,τιδήποτε σχετικά. Αντιθέτως μίλησαν πολύ για «στοχοποίησή» τους, επιτέθηκαν εκ νέου στα ΜΜΕ, και τόνισαν κυρίως πως μεριομνούν για να γίνονται προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για την κατάσταση όσον αφορά τις ογκολογικές εξετάσεις, ουδέν. Το ίδιο έπραξαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με τον κ. Αθ.Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ) πάντως, να βρίσκει χρόνο να μιλήσει για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και για να εξυμνήσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Για τον Παύλο Πολάκη, θέλω εγώ να πω δυο κουβέντες: είναι έντιμος και έχει πέσει όλο το σύστημα επάνω γιατί συγκρούεται μετωπικά με την διαπλοκή» είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή