ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδυτές σε αναμονή από το City του Λονδίνου

cittyy

ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στο City του Λονδίνου απέναντι στην Ελλάδα, με περιορισμένες βραχυπρόθεσμες προσδοκίες και στοιχεία κόπωσης απέναντι σε ένα αφήγημα ανάκαμψης που ποτέ δεν μοιάζει να ευοδώνεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν –μεταξύ άλλων στο πρόσφατο road show ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο– για μια οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της εκτόξευσης και που παρέχει υψηλές αποδόσεις με χαμηλό ρίσκο, λίγοι δείχνουν διατεθειμένοι να τοποθετηθούν.

Οι βασικοί λόγοι για τη διαφαινόμενη διστακτικότητα, όπως προκύπτουν από συνομιλίες της «Κ» με εκπροσώπους funds και τραπεζικών οίκων, είναι η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και η αντιφατική στάση της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι σε βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου, ειδικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Οι δύο παράγοντες συνδέονται στενά: η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του QE. Οι παλινωδίες όμως της κυβέρνησης σε σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων προκαλούν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους εταίρους – και παρέχουν μια καλή δικαιολογία σε κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, για να αναβάλουν τις κρίσιμες συνομιλίες για το χρέος.

«Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα αργήσει πολύ, όπως και η πρώτη», λέει στην «Κ» στέλεχος fund με σημαντική παρουσία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Ο Αλέξης Τσίπρας «είναι πολιτικά πολύ στριμωγμένος» και βλέπει να εξανεμίζεται η προοπτική μιας επικείμενης συμφωνίας για το χρέος, εξηγεί. Συνεπώς «θα κινηθεί συγκρουσιακά κατά των Ευρωπαίων» για να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Αυτή του η στάση, με τη σειρά της, θα ενισχύσει την καχυποψία των Ευρωπαίων, που θεωρούν ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ενστερνιστεί το πρόγραμμα προσαρμογής που υπέγραψε και «αναζητεί κάθε ευκαιρία να υπαναχωρήσει από αυτά στα οποία έχει συμφωνήσει».

Σε παρόμοια εκτίμηση προβαίνει στέλεχος έτερου fund, που συμμετείχε στο πρόσφατο road show. «Η απόδοση όλων των ελληνικών assets θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης», λέει. «Η κυβέρνηση στέλνει ισχυρά σήματα ότι θα την ολοκληρώσει έως τον Νοέμβριο. Θέτει τον πήχυ πολύ ψηλά και προετοιμάζει το έδαφος για να απογοητευθούν για ακόμα μία φορά οι προσδοκίες της αγοράς».

Εχοντας μάθει από την πρόσφατη εμπειρία, οι επενδυτές του City πιστεύουν ότι, με την απελευθέρωση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει για πολλούς μήνες – ίσως και έως τον Μάιο του 2017. «Κάπως καταφέρνουν να επιβιώνουν για πολύ περισσότερο καιρό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», σημειώνεται.

Μια πιο αισιόδοξη ματιά παρέχει άλλη πηγή της αγοράς. Ο συγκεκριμένος συνομιλητής της «Κ», που έχει βαθιά γνώση του ελληνικού ζητήματος και των ευρωπαϊκών συσχετισμών, εξηγεί ότι τo Brexit, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Η Ελλάδα έχει περισσότερο χώρο για ελιγμούς… Αν ο (υπουργός Οικονομικών) Τσακαλώτος παίξει σωστά τα χαρτιά του, η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα».