Ενώπιον της δεύτερης αξιολόγησης…

Ενώπιον της δεύτερης αξιολόγησης…

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βαθιά νερά της δεύτερης αξιολόγησης που θα έχει ως αιχμή τα εργασιακά ετοιμάζεται να μπει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για τη στρατηγική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει, καθώς η πορεία και η έκβαση της επερχόμενης διαπραγμάτευσης θα έχουν αντανάκλαση και στις συζητήσεις για το χρέος.

Βασικός εκφραστής της μιας γραμμής πλεύσης που προτείνεται στον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει στον κ. Τσίπρα «ευελιξία» στην επερχόμενη διαπραγμάτευση, ώστε η Αθήνα να λάβει απτές μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις για το χρέος. Ειδικότερα, στόχος είναι να διασφαλιστεί ένας οδικός χάρτης και πέραν του 2018, ώστε αφενός η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και αφετέρου να είναι σε θέση να εκδώσει δεκαετή ομόλογα, επιστρέφοντας σταδιακά στις αγορές. Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνηθεί ότι η ετήσια δαπάνη για τόκους και χρεολύσια δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ, αλλά και ότι το επιτόκιο δανεισμού από τον ESM θα κλειδώσει στο 1,5 ή έστω στο 1,8%.

Οπως λέγεται, παρά την αρνητική επί του παρόντος στάση του Βερολίνου ο στόχος είναι εφικτός εάν η Αθήνα προβεί σε λελογισμένες παραχωρήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, καθώς θα έχει δύο κρίσιμους συμμάχους. Πρώτη σύμμαχος η Κομισιόν, με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Π. Μοσκοβισί να έχει ήδη κάνει λόγο για συμφωνία στην υπόθεση του χρέους ακόμη και εντός του έτους και, δεύτερος σύμμαχος το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να επαναβεβαιώσει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο, αφήνοντας ανοικτή τη συνέχιση της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η άλλη άποψη

Ομως, άλλοι κορυφαίοι υπουργοί –εντός και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου– προσεγγίζουν τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος από άλλη οπτική γωνία. Οπως αναφέρουν, η προσπάθεια για ουσιαστικές αποφάσεις στο πεδίο του χρέους συνιστά χίμαιρα, καθώς θα προσκρούσει στην άρνηση του Βερολίνου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε να παραπέμπουν την όποια συμφωνία σε χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως η «απειλή» περί αποχώρησης του ΔΝΤ θα παραμείνει μετέωρη, καθώς το πιθανότερο είναι το Ταμείο να συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις χωρίς όμως να καταβάλει χρήματα, όπως συνέβη και κατά την πρώτη αξιολόγηση. Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, προτείνουν στον κ. Τσίπρα η κυβέρνηση να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, ώστε οι όποιες αλλαγές τουλάχιστον στα εργασιακά, που «αγγίζουν» τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι οι κατά το δυνατόν ηπιότερες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός κλίνει υπέρ της προσέγγισης του κ. Τσακαλώτου. Και τούτο, όχι μόνον επειδή εκτιμά πως η διευθέτηση του χρέους θα είναι ένα ισχυρότατο όπλο στην πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., αλλά και διότι είναι πεπεισμένος πως τυχόν ευνοϊκή ρύθμιση σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι το κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στροφή της οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης. Μάλιστα, η διαφαινόμενη βούληση του κ. Τσίπρα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνεπάγεται ότι παρά το σκηνικό έντασης που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν έχει κατά νου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εκλογικό αιφνιδιασμό, ασχέτως της περί του αντιθέτου φημολογίας. Δεδομένο είναι, όμως, ότι αμέσως μετά το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Συνομιλητές του κ. Τσίπρα αναφέρουν πως η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. στο πεδίο της διαπλοκής ήταν αναγκαία, προκειμένου το Μαξίμου να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που είχε με την υπόθεση Καλογρίτσα. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως μετά την «απεμπλοκή» που υπήρξε με την αδυναμία του επιχειρηματία να καταβάλει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια, η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί από καλύτερους όρους με τη Ν.Δ. στα θέματα διαφάνειας. Ετσι εξηγείται ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, αλλά και ότι την επισπεύδει, ώστε να πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 20 του μήνα. Πάντως, στελέχη της Πειραιώς αναφέρουν πως με την υπόθεση Καλογρίτσα η κυβέρνηση έχει απολέσει οριστικά το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταλυτικά αρνητικές για την εικόνα της επιπτώσεις καταγράφονται και σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή