Πιέσεις προς Μέρκελ για το ΔΝΤ

Πιέσεις προς Μέρκελ για το ΔΝΤ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοίμιο των εσωκομματικών πιέσεων που θα δεχθεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα ή δεν οριστικοποιήσει τη στάση του έως το τέλος του χρόνου, είναι το σκληρό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild με τίτλο «Μας εξαπατούν», την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου και Χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής, Πέτερ Ραμζάουερ, προειδοποίησε πως «αν το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του έως τα τέλη του χρόνου, η Μπούντεσταγκ πρέπει να ξαναψηφίσει για το τρίτο πακέτο βοήθειας και οι πληρωμές των δόσεων να ανασταλούν άμεσα». Σε αυτήν την περίπτωση η εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας θα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση Μέρκελ, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει μια τέτοια διαδικασία.

Κύκλοι της καγκελαρίας στο Βερολίνο έλεγαν στην «Κ» ότι «δεν υπάρχει μεν κάτι νεότερο, ούτε αναμένονται προς το παρόν ψηφοφορίες, αλλά θα πρέπει να τονιστεί η σαφής στάση της γερμανικής κυβέρνησης και η επιδίωξη Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών: το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει σε όλα τα επικείμενα μέτρα που θα ληφθούν». Επιπλέον, πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για «πρόωρη συζήτηση» αφού δεν έχει φτάσει ακόμη το τέλος του χρόνου και απέδωσε τον θόρυβο στον εντυπωσιοθηρικό τίτλο της Bild.

Οσο όμως η χώρα βαδίζει προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου, η δυσαρέσκεια θα εντείνεται και η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί για ακόμη μία φορά σε δεινή θέση. Στα «ανθελληνικά» (ή για την ακρίβεια «αντιταμειακά») ξεσπάσματα πιστεύεται ότι θα πρωτοστατήσουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (όπως ο Ραμζάουερ), οι οποίοι είναι το κόμμα που πλήττεται περισσότερο από την άνοδο της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Γι’ αυτό άλλωστε ο ηγέτης του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι ο μεγαλύτερος επικριτής της ανθρωπιστικής προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου και ζητεί να τεθεί πλαφόν στον ετήσιο αριθμό υποδοχής μεταναστών, πρόταση που απορρίπτει η Μέρκελ. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο Ζεεχόφερ θα θέσει ξεχωριστή υποψηφιότητα για την καγκελαρία, τερματίζοντας μια 60χρονη, σχεδόν αυτονόητη, συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών.

Πάντως η αγανάκτηση για την αμφίσημη στάση του Ταμείου έρχεται και από μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών. «Πολλοί βουλευτές αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν», σχολίασε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Κρίστιαν φον Στέτεν. O αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μίχαελ Φουξ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Ταμείο θα δώσει το «πράσινο φως» και θα συμμετάσχει στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Θα το κάνουν. Το έχουν πει από τον Μάιο», ήταν η προηγούμενη, κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ανέκαθεν είχε τον ρόλο πυροσβέστη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia στην ενημέρωση των πελατών της δίνει πιθανότητα 60% σε μια νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ίδια δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει. «Από τη μια έχει μια πρωσική αίσθηση καθήκοντος που την ωθεί να βάλει εκ νέου υποψηφιότητα για να υπεραμυνθεί της φιλελεύθερης τάξης στη Γερμανία ενάντια στην ακροδεξιά απειλή και τον λαϊκισμό. Από την άλλη, η καγκελάριος δεν είναι κουτή και συνειδητοποιεί ότι η προσφυγική της πολιτική είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία και πως έχει αρχίσει να γίνεται βαρίδι στο κόμμα της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η στάση της αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβριο στο συνέδριο του κόμματος, όπου πιστεύεται ότι θα ανακοινώσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Αν το κάνει, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και μια τέταρτη θητεία. Αν όμως αποφασίσει να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα, ο Σόιμπλε είναι ο επικρατέστερος διάδοχός της, έστω για κάποια χρόνια και όχι για μια ολόκληρη θητεία, εξαιτίας των προβλημάτων με την υγεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή