ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος για Κυπριακό: «Αταλάντευτος κοινός μας στόχος ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής»

Προκόπης Παυλόπουλος

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και διαρκές μέλημα της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε επιστολή του προς τον Kύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της 56ης επετείου της ανεξαρτησίας της κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή, η οποία δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από το γραφείο του Kύπριου Προέδρου, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει: «Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η επίτευξη συνολικής και εθνικά αποδεκτής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας επίλυσης του μεγάλου αυτού διεθνούς ζητήματος».

«Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης συμφωνίας λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων», συνεχίζει στην επιστολή.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαιώνει ότι για την επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ διαχείριση του Κυπριακού από τους ίδιους του Kυπρίους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εύχεται να δικαιωθεί πλήρως η διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και προσθέτει: «Προσβλέπω στην επιτυχία της, καθώς, παρά τις απογοητεύσεις του παρελθόντος και τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, οι δικοινοτικές συνομιλίες παραμένουν η μόνη καθολικά αποδεκτή μέθοδος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».