Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς

Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έναν νέο «σταθμό» στην ιστορία της θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία με τα εγκαίνια  των νέων γραφείων της στην οδό Πειραιώς.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά σταθμό του κόμματος από το 1975 μέχρι σήμερα, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε πριν από 41 χρόνια την οδό Ρηγίλλης, που έμελλε στην πορεία να γίνει ταυτόσημη με το μεγαλύτερο κομμάτι της φιλελεύθερης παράταξης.

Τότε ο ιδρυτής της ΝΔ, χωρίς να λάβει καθόλου υπ’ όψιν του το παρελθόν του κτιρίου, που προδικτατορικά στέγαζε την χωροφυλακή έδωσε εντολή στον πρώτο διευθυντή της ΝΔ, τον Τιμολέοντα Λούλη, να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η Ρηγίλλης να ανοίξει τις πόρτες της στη Νέα Δημοκρατία. Όπερ και εγένετο.

Οι «σελίδες» του νεοκλασικού

Το νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης ήταν ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Διομήδη, ενός ευπατρίδη πολιτικού που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας και άφησε το κτήριο όταν πέθανε κληροδότημα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, από όπου ενοικιάστηκε από την Νέα Δημοκρατία. Μέσα στο κτήριο αυτό γράφτηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της μεταπολιτευτικής κεντροδεξιάς παράταξης.

Στην γνωστή «αίθουσα κήπου» τον Δεκέμβριο του 1981 ανεδείχθη πρόεδρος της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ, διαδεχόμενος τον Γεώργιο Ράλλη.

Στην ίδια αίθουσα, το 1984, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εκεί το 1993, ο Μιλτιάδης Εβερτ κέρδισε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και ξανά ο Μιλτιάδης Εβερτ, το 1996 νίκησε τον Γιώργο  Σουφλιά, στην αίθουσα που τρία χρόνια πριν είχε μετονομαστεί σε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Το «βιβλίο» της Ρηγίλλης έχει πολλές σελίδες, που θα χρειαζόταν τόμοι για να  καταγραφούν.

Τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο συγκεκριμένο κτήριο δεν συνδέονται μόνο με τις εσωτερικές διεργασίες και τα παρασκήνια την κεντροδεξιάς, αλλά πολλές φορές και της ίδιας της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Ρηγίλλης το 1985, κατά την διάρκεια σύσκεψης με το Εκτελεστικό της ΟΝΝΕΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έμαθε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα στήριζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά τον Χρήστο Σαρτζετάκη, γεγονός που προκάλεσε τότε τους ανάλογους «μετασεισμούς». 

Η τελευταία πάντως «χρυσή» σελίδα στην οδό Ρηγίλλης γράφτηκε πάλι από έναν Καραμανλή. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ σκέφτηκε να μετακομίσει τα γραφεία του κόμματος, ένα εγχείρημα το οποίο όμως δεν προχώρησε με αποτέλεσμα εκεί να πανηγυρίσει η ΝΔ την επιστροφή της στην κυβέρνηση, ύστερα από 11 χρόνια εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, με την γνωστή -σε όλα τα γαλάζια στελέχη-  κίνηση του Καραμανλή, να βγει στο ιστορικό μπαλκόνι του κτιρίου και να χαιρετίσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς-1

Η Συγγρού του Αντώνη Σαμαρά

Το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται έβδομος πρόεδρος της ΝΔ. Γνωρίζει εξαρχής ότι το νεοκλασικό της Ρηγίλλης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου πολιτικού οργανισμού, καθώς  έχουν περάσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες από όταν έγινε έδρα της ΝΔ και έτσι βάζει τους συνεργάτες του να αναζητήσουν νέα κτίρια. Μαζί με το λίφτινγκ στο σήμα της ΝΔ που του αλλάζει εμφάνιση, «απαλλάσσεται» τελικά και από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης και μετακομίζει στην Συγγρού. Για αποφυγή της εσωκομματικής γκρίνιας αφήνει την Ρηγίλλης ως έδρα του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Τα νέα σύγχρονα γραφεία στην Συγγρού έχουν το θετικό πως συγκεντρώνουν όλες τις υπηρεσίες του κόμματος σε ένα κτίριο που μέχρι τότε ήταν όλα διασκορπισμένα. Η επιλογή της Συγγρού ωστόσο δεν έμελλε να στεριώσει για πάνω από 5 χρόνια. Εκεί πρόλαβαν πάντως οι νεοδημοκράτες να «ζήσουν» την επάνοδο του κόμματος στην εξουσία αφού το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει τις εκλογές. Κατά την διάρκεια της παραμονής της ΝΔ στην Συγγρού οι γκρίνιες δεν έλειψαν ποτέ και αφορούσαν  στο ακριβό ενοίκιο. Αυτό μάλιστα ήταν και η αιτία –  άλλοι λένε απλά η αφορμή- για να περάσει η ΝΔ στα τρίτα κατά σειρά γραφεία της στην ιστορία της. Στην οδό Πειραιώς.

Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς-2

Η «αναλαμπή» της Ρηγίλλης

Πριν την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, είχε προηγηθεί μία τελευταία «παράσταση» στην ιστορική Ρηγίλλης. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ως πρόεδρος του κόμματος και με στόχο την συσπείρωση της κομματικής βάσης, είχε οργανώσει προεκλογική συγκέντρωση στα παλιά γραφεία του κόμματος. Εκεί με την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, έπεσε και η οριστική αυλαία της Ρηγίλλης, ως «γαλάζιας» έδρας.

Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς-3
Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς-4

Η «λαϊκή» και πιο φτηνή Πειραιώς

Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της εκλογής του έλεγε πως το πρώτιστο για εκείνον είναι ένα «νοικοκυρεμένο» κράτος που θα ζει με τις δυνάμεις του. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην το κάνει πρώτα πράξη «στα του οίκου του». Η εντολή στους συνεργάτες του για ανεύρεση νέων γραφείων ήταν άμεση. Μπορεί το κατάλληλο κτίριο να άργησε να βρεθεί, αυτό ωστόσο έγινε πραγματικότητα.

Στην οδό Πειραιώς το ενοίκιο είναι πλέον μόλις 9.000 ευρώ μηνιαίως, δέκα φορές μικρότερο από τα 90.000 ευρώ της Συγγρού. Παράλληλα η περιοχή, σαφώς πιο λαική, εκπέμπει ένα μήνυμα που ενδιαφέρει έντονα τον πρόεδρο της ΝΔ και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το κόμμα του δεν είναι της ελίτ και παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν στο στόχαστρο την πολιτική του θεώρηση, αυτή τελικά λειτουργεί προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Κάπως έτσι η ΝΔ σήμερα το απόγευμα θα εγκαινιάσει τον τρίτο κατά σειρά σταθμό της στην 42χρονη ιστορία της.

Μαζί με τα εγκαίνια θα λάβει χώρα και συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, εκπέμποντας το μήνυμα της νέας αρχής. Κορυφαίοι μάλιστα συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν πως με εφαλτήριο την οδό Πειραιώς 62, στο Μοσχάτο η κεντροδεξιά θα επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας.

Από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης στην οδό Πειραιώς-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή