Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ανοιγμα της ψαλίδας υπέρ Ν.Δ.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ανοιγμα της ψαλίδας υπέρ Ν.Δ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεύρυνση της ψαλίδας που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% στις αρχές Σεπτεμβρίου) δείχνει η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που μεταδόθηκε χθες από τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, στη νέα εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει το 28,5% των ψήφων (από 27,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ το 16% (από 17,5%) και ακολουθούν η Χ.Α. (7,5%), το ΚΚΕ (5,5%) και η Δημ. Συμπαράταξη με 4,5% (από 5,5%). Ολα τα άλλα κόμματα θα έμεναν πιθανώς εκτός Βουλής, καθώς οι ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων περιορίζονται στο 2%, το Ποτάμι στο 1,5%, ενώ από 2% έχουν η Πλεύση Ελευθερίας και ο Ανταρσύα και 1,5% η Λαϊκή Ενότητα.

Το αξιοσημείωτο, στη χθεσινή δημοσκόπηση, είναι ότι η ΔΕΘ όχι μόνον δεν φαίνεται να ωφέλησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, αλλά ζημίωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης» έφθασε στο 86,5% (από 85,5%), με μόλις το 5,5% να υποστηρίζει το αντίθετο. Σημειωτέον, δε, ότι ανάλογη απογοήτευση εκπέμπουν και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 3 στους 4 και συγκεκριμένα 73,5% δηλώνουν «μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση» που ψήφισαν. Ανάλογο (85%) είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι «τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση» (από 81% στις αρχές Σεπτεμβρίου), ενώ στο ερώτημα «ποιος από τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα παρουσίασε το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα στη ΔΕΘ για το μέλλον της χώρας» ο πρωθυπουργός λαμβάνει μόλις το 8,5%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης το 22,5%, με την πλειοψηφία πάντως (42,5%) να απαντά «κανείς από τους δύο».

Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσει και το άλλο εύρημα που διερευνά «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ακόμη να προσφέρει στη χώρα». Μόλις το 15,5% των πολιτών απαντά «ναι ή μάλλον ναι», με την συντριπτική πλειοψηφία (69,5%) να δίνει αρνητική απάντηση. Ωστόσο, όταν τίθεται ευθέως στους πολίτες το ερώτημα «αν η Ν.Δ. μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», η πλειοψηφία (52%) απαντά «όχι ή μάλλον όχι, και μόλις το 31% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα ήταν σίγουρα ή μάλλον καλύτερα αν κυβερνούσαν οι «γαλάζιοι», με το 12,5% να αποφεύγει να πάρει θέση. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. θεωρείται πλέον από το 62% ως βέβαιη νικήτρια των επόμενων εκλογών, με μόνον το 13% να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει στις κάλπες, ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 30,5% των πολιτών, με τον κ. Τσίπρα να ακολουθεί με 17% (το 47,5% δηλώνει «κανείς από τους δύο»).

Αδειες και ΕΝΦΙΑ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες και τον ΕΝΦΙΑ. Το 64,5% των ερωτηθέντων μάλλον εκφράζει την απογοήτευσή του όσον αφορά τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των καναλιών, καθώς πιστεύει ότι «υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες», με μόνον το 18% να εκτιμά ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε να θέσει κανόνες διαφάνειας».

Σε ό,τι δε αφορά τέλος τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το 81% των πολιτών χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικές ή σημαντικές» τις δεσμεύσεις μείωσής του από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μόνο το 27% εξ αυτών πιστεύει ότι θα κατορθώσει, τελικά, να τις υλοποιήσει αν αναλάβει την εξουσία (το 60,5% προβλέπει το αντίθετο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή