Αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω χημικών

Αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω χημικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσαν η χρήση δακρυγόνων στη χθεσινή κινητοποίηση συνταξιούχων στο Σύνταγμα και η παρέμβαση, στο θέμα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για τη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και προχώρησε στην κατάργηση της χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Της ανακοίνωσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε προηγηθεί απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Τόσκα, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για τα γεγονότα και να ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να απαγορευθεί στο εξής η χρήση χημικών κατά συνταξιούχων και εργαζομένων. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως λεγόταν ότι δεν ετέθη «θέμα Τόσκα», παρότι αρκετοί εκτιμούν ότι η θέση του στην κυβέρνηση είναι πλέον επισφαλής.

Ταυτόχρονα με την πολιτική αναταραχή, τα χθεσινά γεγονότα προκάλεσαν μίνι κρίση στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Η ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες αστυνομικών που συντόνιζαν τα μέτρα. Η έρευνα ζητήθηκε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 20 ημέρες και μόνο εάν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα θα «αναβαθμιστεί» σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Ερωτηθέντες σχετικά με το εάν ο κ. Τόσκας προτίθεται να προχωρήσει σε «καρατομήσεις» αξιωματικών, στενοί συνομιλητές του διευκρίνιζαν ότι «ο κ. Τόσκας δεν αρέσκεται να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ», καθώς και ότι «η απόδοση των όποιων ευθυνών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το συμβάν». Την ίδια στιγμή, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έλεγαν χθες ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή στους επικεφαλής των διμοιριών να προχωρήσουν σε χρήση χημικών, «δείχνοντας» ουσιαστικά ως υπαίτιους τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στα επεισόδια. Αντίστοιχα, αστυνομικοί που υπηρετούν στα ΜΑΤ και την ΥΜΕΤ μιλούν για κακό σχεδιασμό των μέτρων και επισημαίνουν με νόημα ότι, σε περίπτωση που καταργηθούν τα δακρυγόνα, το μόνο μέσο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να αποκρούσουν τους διαδηλωτές θα είναι τα γκλομπ τους.

Αστυνομική πηγή εξήγησε χθες στην «Κ» ότι μπροστά από τον φραγμό που είχε δημιουργηθεί στη συμβολή της Ηρώδου Αττικού με τη Βασ. Σοφίας είχαν παραταχθεί αστυνομικοί της ΥΜΕΤ δίχως κράνη και πλήρη εξάρτηση, καθώς και ότι πίσω από τις κλούβες της Αστυνομίας υπήρχαν παραταγμένες ως δεύτερη γραμμή άμυνας μία ακόμη διμοιρία της ΥΜΕΤ και μία διμοιρία των ΜΑΤ. «Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν στον φραγμό εγκλώβισαν τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ και άρχισαν να σπρώχνουν την κλούβα. Για να τους απεγκλωβίσουν αστυνομικοί των ΜΑΤ έριξαν ένα δακρυγόνο».

Τα χθεσινά γεγονότα ήρθαν να προστεθούν στα επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών την Κυριακή στην Καισαριανή και την επίθεση στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Τόσκα, με αφορμή καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία στο Α.Τ. Ομόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή