Ευ. Βενιζέλος: H Δικαιοσύνη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της

Ευ. Βενιζέλος: H Δικαιοσύνη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στη Δικαιοσύνη να «διαφυλάξει το κύρος της» απευθύνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε χθεσινό άρθρο του (liberal.gr) διαπίστωσε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΣτΕ θίγεται «ο πυρήνας του κράτους δικαίου, που συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των δημοκρατικών θεσμών».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η ραγδαία πολιτική διολίσθηση δεν πρέπει να καταστεί θεσμική». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκκινεί τον συλλογισμό του από το ύφος της ανακοίνωσης που εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ, όπου η ματαίωση της διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες αποδόθηκε στο «κλίμα το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα «να εκδίδει ανακοινώσεις» που σχετίζονται με τη δικαιοδοτική λειτουργία.

Εν συνεχεία, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στη σοβαρή καθυστέρηση που, ούτως ή άλλως, παρατηρείται στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Και επισημαίνει ως πλέον κρίσιμο στοιχείο την ίδια την αιτιολόγηση της ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας λόγω «κλίματος». Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι στην επιστημονική κοινότητα «είναι συντριπτικά κρατούσα η θέση υπέρ της αρμοδιότητας του ΕΣΡ και κατά του τεχνητού περιορισμού των αδειών σε τέσσερις» και τονίζει ότι το μόνο που άλλαξε «είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και όσα ακολούθησαν ως προς κάποιους οριστικούς και προσωρινούς υπερθεματιστές, ιδίως ως προς τον έλεγχο των οικονομικών μέσων». Εν κατακλείδι, λέει, δεν τίθεται ζήτημα κλίματος, αλλά νομιμότητας. Και καταλήγει ότι «λόγω “κλίματος”, λοιπόν, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας βρίσκεται –εξ αποτελέσματος και ανεξαρτήτως της δικονομικής ορθότητας των ενεργειών– σε προσωρινή αδυναμία να ασκήσει τη δικαιοδοσία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή