Σειρά τροπολογιών για τα τηλεοπτικά

Σειρά τροπολογιών για τα τηλεοπτικά

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά επιπλέον αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Με τροπολογία που θα καταθέσει, μια σειρά αρμοδιοτήτων που σήμερα διαθέτει το ΕΣΡ θα πρέπει να περάσει στα χέρια του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ), προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

Για παράδειγμα, βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού (παρ. 10.2), την πιστοποίηση των κατόχων αδειών προκειμένου να εκπέμψουν μέσω της DIGEA την έχει το ΕΣΡ. Οπως προβλέπει η σχετική παράγραφος, χωρίς την έκδοση της συγκεκριμένης πιστοποίησης, ο αδειούχος δεν μπορεί να εκπέμψει.

Ως γνωστόν, σήμερα το ΕΣP δεν υφίσταται και η συγκρότησή του είναι μάλλον απίθανη με δεδομένες τις πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και την απαραίτητη συναίνεση των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Ελληνικής Βουλής που απαιτείται προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Ως συνέπεια, και προκειμένου να μπορέσουν να εκπέμψουν όσοι κατέβαλαν τα 86 εκατ. ευρώ, θα πρέπει η συγκεκριμένη πιστοποίηση να περάσει ως αρμοδιότητα στην κυβέρνηση. Πάντως, μια τέτοια τροπολογία εκτιμάται ότι θα εγείρει εκ νέου ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αλλά πλέον για την κυβέρνηση η συγκεκριμένη επιλογή συνιστά μονόδρομο.

Επίσης, μονόδρομο αποτελεί για την κυβέρνηση η ψήφιση τροπολογίας που καταργεί τις φοροαπαλλαγές σε όσους διαφημίζονται σε μη αδειοδοτημένους παρόχους. Ακόμη, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προετοιμάζει την ψήφιση άλλης μιας τροπολογίας, η οποία θα περιορίζει την αδειοδότηση άλλων τηλεοπτικών σταθμών, μόνον σε τοπικό επίπεδο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση απεμπολεί τις θεματικές τηλεοπτικές άδειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή