Διάλογο για την αναθεώρηση δρομολογεί το Μαξίμου

Διάλογο για την αναθεώρηση δρομολογεί το Μαξίμου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διάλογο για το Σύνταγμα θα εγκαινιάσει μεθαύριο Πέμπτη ο πρωθυπoυργός Αλ. Τσίπρας, σε μια εμφανή προσπάθεια διατήρησης της ατζέντας σε ζητήματα που δεν αφορούν κατά κύριο λόγο την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Πέμπτη με τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίου Διαλόγου, τη σύσταση της οποίας είχε, άλλωστε, εξαγγείλει ο ίδιος. Την ίδια μέρα, ο κ. Τσίπρας θα δώσει στη δημοσιότητα και το κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα. Εκτός αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εντατική προετοιμασία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούν ότι το αντικείμενο της συζήτησης είναι προνομιακό για τον κ. Τσίπρα και θα αναδείξει περαιτέρω τις διαφορές της δικής του κυβέρνησης από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα αναδείξει ακόμη περισσότερο το ότι –παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω της πολλαπλώς δυσμενούς συγκυρίας– η Ν.Δ. συνιστά μια επιλογή η οποία θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία για την αξιολόγηση και την πορεία των «δύσκολων» σημείων, όπως τα εργασιακά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών καταφθάνουν στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, ιδίως ως προς το ζήτημα των εργασιακών, θα λειτουργήσουν σε θετική κατεύθυνση τα ευρήματα του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών. Τονίζουν ότι η οκταμελής επιτροπή συνεστήθη από κοινού με την τρόικα (τέσσερις εκπρόσωποι προτάθηκαν από την κυβέρνηση και τέσσερις από τους θεσμούς), κάτι που σημαίνει ότι τα ευρήματα του πορίσματος δεν μπορεί παρά να γίνουν αποδεκτά ως βάση συζήτησης. Οπως έλεγαν, τα ευρήματα βοηθούν ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε χθες και ζήτημα δημοσκοπήσεων και συγκεκριμένα πως αυτές χρησιμοποιούνται –σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού– για να επηρεαστεί το πολιτικό κλίμα. Στο σχετικό non paper γίνεται εκτενής αναφορά σε σειρά 10 δημοσκοπήσεων διάφορων εταιρειών που είχαν πραγματοποιηθεί ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 και των εκλογών του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Παρατίθενται οι προβλέψεις των εταιρειών και η απόκλιση που είχαν από το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 η απόκλιση κυμαίνεται μεταξύ 6,7% και 8% και στο δημοψήφισμα μεταξύ 22,1% και 23%.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα «δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων». Και καταλήγουν ότι αυτό θα πρέπει να συμβαίνει όταν «οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή