Νέα Δημοκρατία, ετών 42

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ επετειακών δηλώσεων και αναφορών στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, έχουν γίνει σήμερα από τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας πριν από 42 χρόνια.

Την μερίδα του λέοντος έχουν τα λόγια και οι αναφορές του ίδιου του Κωνσταντίνου  Καραμανλή, όπως τις διατύπωσε την 4η Οκτωβρίου 1974, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται η ιδεολογία και η φιλοσοφία ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η φλόγα παραμένει δυνατή»

Σε ανάρτηση στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγραψε:

«42 χρόνια μετά η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει δυνατή. Συμβολίζει το παρελθόν μας, φωτίζει το μέλλον μας»

Νέα Δημοκρατία, ετών 42-1

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: «Το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων»

Tο ιστοριικό στέλεχος της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Πριν από 42 χρόνια, ιδρύθηκε η παράταξη που έθεσε τα θεμέλια της μακροβιότερης και πιο σταθερής Δημοκρατίας που γνώρισε ο τόπος μας.Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, για την πορεία του έθνους μας, το κόμμα των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικά δικαιωμένων επιλογών. Που δυνάμωσε την Ελλάδα και την οδήγησε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.Για τη συλλογική μας μνήμη, είναι η παράταξη εκείνη που κατοχύρωσε δημοκρατικές ελευθερίες και κατήργησε αποκλεισμούς.Για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, σηματοδοτεί τον ιστορικό σταθμό που έβαλε τέλος στο διχασμό και τις ακρότητες του παρελθόντος.Και, για όλους εμάς, που -από την πρώτη στιγμή- είχαμε την τιμή να αποτελέσουμε κοινωνοί και συνοδοιπόροι τους οράματος  του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποτελεί την πολύτιμη παρακαταθήκη μας προς τις επόμενες γενεές. Μια παρακαταθήκη σύνεσης, μετριοπάθειας και προσήλωσης στο εθνικό συμφέρον.Σήμερα, η μεγαλύτερη δικαίωση της παράταξής αυτής έρχεται από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί προσφεύγουν για βοήθεια στην Ευρώπη, που χρόνια αμφισβητούσαν. Και, γιατί, συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά τις εθνικές επιλογές του Εθνάρχη που, ως αντιπολίτευση, πολεμούσαν.Με την κληρονομιά αυτή, η παράταξή μας καλείται και πάλι να σταθεί υπεύθυνα. Ιστορικό της χρέος να αγκαλιάσει ξανά την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Πατριωτικό της καθήκον της να εγγυηθεί εκ νέου την ανασύνταξη της χώρας και την εθνική ανασυγκρότηση. Διαχρονική της αποστολή να αμβλύνει τη σημερινή πόλωση και να επαναφέρει την ομοψυχία μεταξύ των Ελλήνων». 

Και ο υιός του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτής και πρώην υπουργός έκανε ανάρτηση στο twitter όπου γράφει: «Ημέρα γέννησης της @neademokratia.Ημέρα αναγέννησης της Δημοκρατίας.Πολύτιμη παρακαταθήκη που μας εμπνέει να προχωρήσουμε μπροστά».

 

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο Καραμανλής μας οδηγεί»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με αναρτηση του στα social media αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «μας οδηγεί».

«Αυτός ο Ηγέτης μας οδηγεί και σε αυτόν χρωστάμε την σύγχρονη Δημοκρατία μας. Πριν 42 χρόνια ίδρυσε τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χρόνια μας πολλά».

Νέα Δημοκρατία, ετών 42-2

Bαγγέλης Μεϊμαράκης: «Στόχος πρέπει να είναι η διαρκής υπεράσπιση της Δημοκρατίας»

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, στην δήλωση του τόνισε πως:

«Η επέτειος ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θυμίζει επιτακτικά σε όλους όσοι, ασκούν εξουσία, πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η διαρκής υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η ευημερία του λαού μας.Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την Εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα.Η Νέα Δημοκρατία με τις αρχές και αξίες της, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Κώστας Αχ. Καραμανλής: «H Ν.Δ είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό»

Ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών, με ανάρτηση του στο facebook, υπενθύμισε μία φράση του θείου του από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, ποστάροντας παράλληλα και μία φωτογραφία. 

«"ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό. Την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της. Την Πολιτεία με τους Πολίτες της. Την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία. Την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό. Την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Κωνσταντίνος Καραμανλής [4/10/1974]»

Νέα Δημοκρατία, ετών 42-3

Νίκος Δένδιας: «Η Ν.Δ είναι η μόνη αξιόπιστη προοπτική»

Ο πρώην υπουργός, επίσης με ανάρτηση του στα socail media έκανε την ακόλουθη αναφορά: 

«42 χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι η μοναδική αξιόπιστη προοπτική για την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Η αλήθεια πάντοτε επικρατεί στο τέλος».

Βασίλης Κικίλιας: Η αναφορά στον Καραμανλή

«Για να κυβερνήσω με δικαιοσύνη, στέγνωσα την ψυχή μου…Χρόνια Πολλά ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» έγραψε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας, αναρτώντας και μία φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Νέα Δημοκρατία, ετών 42-4
 

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Mε φόντο τον Καραμανλή

Ο νεαρός αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Κωνσταντίνος Κυρανάκης επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να ευχηθεί για την επέτειο, αφού πόσταρε μία φωτογραφία, όπου είναι ο ίδιος με φόντο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο νεαρός πολιτικός χρησιμοποιεί και μία φράση του ιδρυτή της ΝΔ στην οποία αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας:

«Εκεί όπου δεν υπάρχει ηγεσία που έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια και λαός που έχει το θάρρος να την ακούει, η δημοκρατία δεν λειτουργεί." – Κωνσταντίνος Καραμανλής.».

Νέα Δημοκρατία, ετών 42-5

Η «φιλοσοφική» αναφορά του Κων. Καραμανλή για το πολίτευμα της Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου του 1974

Ο ίδιος ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος είχε αναλύσει τα όρια και τις προϋποθέσεις του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η αναφορά είχε ως εξής:

«Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν  και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν.Από τις 140 χώρες που υπάρχουν στο κόσμο, μόνον 19 έχουν πραγματική δημοκρατία. Τούτο σημαίνει ότι αυτό το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Και προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν ημπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει. Δημοκρατία θα ήθελαν να έχουν όλοι οι λαοί. Αλλά δεν την έχουν παρά μόνο εκείνοι που, εκτός από την συνειδητοποίηση των προτερημάτων της, σέβονται και τους όρους της λειτουργίας της.

Η Νεωτέρα Ελλάς υιοθέτησε την δημοκρατία ως σύστημα διακυβερνήσεως. Και ήτο φυσικόν, αφού γεννήθηκε στον τόπο μας. Ελειτούργησε όμως ατελώς και παρουσίασε συχνές και μακρές διαλείψεις. Αλλεπάλληλα υπήρξαν τα κινήματα, οι επαναστάσεις, οι δικτατορίες, οι μεταπολιτεύσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι. Αντιθέτως ολίγες και βραχείες υπήρξαν αι περίοδοι της δημοκρατικής διακυβερνήσεως της χώρας – φωτεινά διαλείμματα στην ταραγμένη ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή