ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί για μεταρρυθμίσεις: «Κάποια υπουργεία προχωρούν γρήγορα, άλλα όχι επαρκώς»

moskovisi-gia-metarrythmiseis-kapoia-ypoyrgeia-prochoroyn-grigora-alla-ochi-eparkos-2153955

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία προκλητικά άδεια αίθουσα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επίτροπος Οικονομικών, κ Πιέρ Μοσκοβισί απαρίθμησε μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Ελλάδα και επισήμανε την υστέρηση συγκεκριμένων υπουργείων που ολιγωρούν και καθυστερούν την πορεία του προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί, πέρα από αυτή την ολιγωρία , ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες η Αθήνα έχει επιταχύνει. «Ορισμένα υπουργεία πάνε γρήγορα, άλλα όχι επαρκώς», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε όμως ότι, ενώ αναμενόταν να έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει το Εurogroup, αυτό μπορεί να μην συμβεί αφού ο χρόνος τελειώνει, καθώς από σήμερα όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα βρίσκονται στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Για την δεύτερη αξιολόγηση, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, που για τον ίδιο είναι εντός του Νοεμβρίου και  περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός του 2017, τα εργασιακά αλλά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία τα κράτη μέλη.

Η επιτυχής και άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη καθώς στέλνει και ένα θετικό μήνυμα, προς τους διεθνείς επενδυτές, είπε, και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, εκτός από την ελληνική πλευρά, να βοηθήσουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Στο σύνθετο θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί ήταν πολύ προσεκτικός  στις διατυπώσεις του, καθώς από την μία ζήτησε από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά ταυτόχρονα περιόρισε τις προσδοκίες σε αυτή την φάση, μιλώντας για βραχυπρόθεσμα και όχι μεσοπρόθεσμα μέτρα για την μείωση του χρέους.

Απαντώντας σε επικρίσεις που άσκησαν ορισμένοι ευρωβουλευτές σε σχέση με το ρόλο της Κομισιόν, σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι αν ο ίδιος συμπαθεί ή όχι την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Φυσικά και δεν έγιναν όλα σωστά, έγιναν αρκετά λάθη και χάθηκε χρόνος, ενώ αναβλήθηκαν μεταρρυθμίσεις και δεν πετύχαμε τους στόχους σε σχέση με την ανάπτυξη» είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι από την άλλη είναι λάθος να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα, έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις που τώρα περιμένουμε να υλοποιηθούν.