Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από την Ε.Ε.

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από την Ε.Ε.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο ανάκλησης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 509 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης έχουν στείλει οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει τα κονδύλια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν σημαίνει συναγερμό για τις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων των εισερχομένων στα νησιά και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ούτε για την αδυναμία από την πλευρά της Αθήνας να διαχειριστεί και κυρίως να απορροφήσει τα κονδύλια. Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικός ψόγος του Βερολίνου προς την Αθήνα κατά τους πρώτους μήνες διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτή τη φορά, όμως, ο κίνδυνος ανάκλησης των κονδυλίων εγείρεται σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς, όπως έλεγε στην «Κ» κοινοτική πηγή, «παγιώνεται πλέον η εικόνα μιας χώρας που δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα ούτε στο προσφυγικό ούτε στην οικονομία». Παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι οι διαδικασίες στα νησιά προχωρούν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και ότι οι επιτροπές επεξεργάζονται πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων ασύλου ανά ημέρα.

Αρμόδιες πηγές σημείωναν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τον κίνδυνο ανάκλησης κονδυλίων ύψους 509 εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Ομως, η πάγια τους τελευταίους μήνες αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια –παρότι συχνά ψέγει τους Ευρωπαίους για έλλειμμα βοήθειας– η οποία στις Βρυξέλλες αποδίδεται στην αδυναμία συνεννόησης των αρμοδίων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φορέων, ώστε να απευθύνουν μια τεκμηριωμένη πρόταση στις Βρυξέλλες και να εκταμιευθούν τα χρήματα, έρχεται σε μια συγκυρία που η στάση των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και των Βαλκάνιων γειτόνων σκληραίνει.

Και αυτό διότι και άλλες χώρες διεκδικούν μερίδιο κοινοτικών κονδυλίων, παρότι δεν δέχονται αντίστοιχη πίεση με αυτήν που δέχεται η Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την υποστήριξη των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και κυρίως της Ουγγαρίας, η Βουλγαρία διεκδικεί κονδύλια, παρότι, όπως λένε στις Βρυξέλλες, «δεν συμμερίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το προσφυγικό και μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει καμιά ιδιαίτερα υπηρεσία». Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να θέσει το θέμα της χρηματοδοτικής υποστήριξης επιτακτικά –και σύμφωνα με κάποιες πηγές, «απειλητικά»– στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μπρατισλάβας.

Σημειώνεται ότι η συνολική χρηματοδοτική βοήθεια που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού διατίθεται άμεσα στις ελληνικές αρχές, όχι, όμως, το σύνολό του. Για παράδειγμα, έχουν διατεθεί κονδύλια και σε διεθνείς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Από αυτά, συνολικά 509 εκατομμύρια ευρώ –αυτά που κινδυνεύουν να ανακληθούν– έχουν δεσμευθεί για το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας (για την προγραμματική περίοδο 2014-2020) από το Ταμείο για το Ασυλο, τη Μετανάστευση και την Ενταξη και το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια. Ακόμη 352 εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί ως επείγουσα βοήθεια από τις αρχές του 2015 από τα ίδια ταμεία, ενώ 198 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο επείγουσας ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή