Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή με 1.500 άτομα

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή με 1.500 άτομα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενώ αύριο στη μεθόριο Τουρκίας και Βουλγαρίας γίνεται επίσημη παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μιας αστυνομικής δύναμης ταχείας αντίδρασης η οποία θα αντικαταστήσει τον Frontex, στον ήδη κλειστό από το καλοκαίρι βαλκανικό διάδρομο τα κυκλώματα των διακινητών κάνουν «πάρτι» και η Σερβία απειλεί ότι θα κλείσει τα σύνορά της.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελείται από 1.500 άνδρες από 19 χώρες της Ε.Ε. –στην Ελλάδα αναλογούν 50– και θα είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή  να  επέμβουν,  εάν  χρειαστεί, όπου  στα  εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ανακύψει θέμα διαχείρισης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Αύριο στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέγεβο, στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, θα γίνει επίσημη πρώτη παρουσίαση της δύναμης αυτής, παρουσία του επιτρόπου της Ε.Ε. αρμόδιου για Προσφυγικά και Μεταναστευτικά Θέματα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, Ευρωπαίων υπουργών, ανάμεσά τους και ο κ. Nίκος Τόσκας, και αξιωματούχων.

Δεν επελέγη τυχαία το σημείο για να ανακοινωθούν οι στόχοι και η δομή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, καθώς τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως και της Ελλάδας στον Εβρο, δέχονται τον τελευταίο καιρό αυξημένες πιέσεις από τα πανίσχυρα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και, κυρίως, μεταναστών μέσω Κωνσταντινούπολης προς την Κεντρική Ευρώπη.

Οι συμμορίες χρησιμοποιούν ευρέως τον «βουλγαρικό διάδρομο», όπως επίσης και τη διαδρομή μέσω της ΠΓΔΜ, για να προωθήσουν στη Σερβία και από εκεί στη Γερμανία ομάδες Σύρων, Ιρακινών, Αφγανών, Πακιστανών αλλά και μεταναστών από το Μπανγκλαντές.

Και το κάνουν με επιτυχία, καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοινώνουν οι σερβικές αρχές, στη χώρα τους έχουν εγκλωβιστεί γύρω στις 7.000, οικονομικοί μετανάστες στην πλειονότητά τους, που εισήλθαν παράνομα από τη μεθόριο με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, με τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάτσιτς να δηλώνουν πως το Βελιγράδι θα αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών, που υπολογίζονται σε 150 με 200 ημερησίως.

Η βουλγαρική κυβέρνηση από την πλευρά της, φοβούμενη μαζική εισβολή απελπισμένων σε περίπτωση κατά την οποία παύσει να ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ανεβάζει τους τόνους προς τις Βρυξέλλες αξιώνοντας μεγαλύτερη βοήθεια για τη θωράκιση των νοτιοανατολικών συνόρων της αλλά και εφόσον χρειαστεί και εκείνων με την Ελλάδα.

Οι διακηρύξεις της ομάδας Βίσεγκραντ ότι το Plan B που προωθούν για την αντιμετώπιση ανεξέλεγκτων ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προβλέπει η ευρωπαϊκή άμυνα να οργανωθεί με οχύρωση των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία και τη μετατροπή της τελευταίας μαζί με την Ελλάδα σε απέραντο «προσφυγικό στρατόπεδο» έχουν προκαλέσει την οργή της Σόφιας, που τρέμει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι φωνές του Μπορίσοφ πάντως δείχνουν να ακούγονται στην Ευρώπη που αυξάνει την οικονομική βοήθεια για τη μετατροπή της βουλγαροτουρκικής συνορογραμμής σε φρούριο με την ανάπτυξη αυξημένης αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης, την εγκατάσταση και επέκταση του αγκαθωτού φράχτη και τη χρήση υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων.

Την ίδια στιγμή, και ενώ στη δική μας μεθόριο στον Εβρο αυξάνονται οι πιέσεις, οι συνοριοφύλακες, όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρός τους στον νομό, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πασχίζουν να αναχαιτίσουν με ελλιπή μέσα τις προωθούμενες από τα κυκλώματα των διακινητών ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή